Ispunjeno obećanje
99

Gdje Irci i Španci, tu i Norvežani: U Oslu ozvaničeno priznanje nezavisne Palestine

V. K.
Norvežani su u nedjelju uručili dokument o priznanju palestinskom premijeru
Norvežani su u nedjelju uručili dokument o priznanju palestinskom premijeru
Norveški zvaničnici krenuli su danas stopama Irske i Španije te su i formalno ozvaničili priznanje Palestine kao države.
Ministar vanjskih poslova Norveške Espen Barth Eide izjavio je kako je službeni dokument o priznanju uručio palestinskom premijeru Mohammedu Mustafi još 26. maja kada su se sastali u Briselu, a danas je to priznanje postalo i pravosnažno.

"Norveška je više od 30 godina jedan od najjačih zagovornika palestinske države. Današnji dan, kada Norveška i zvanično priznaje Palestinu kao državu, predstavlja prekretnicu u odnosima između Norveške i Palestine", rekao je ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide.

Poručio je kako je važno što je dokument o priznanju uručen lično.

"Bilo je važno moći lično uručiti zvanično pismo premijeru Palestine Muhammedu Mustafi. On veoma cijeni posvećenost Norveške Palestini i naš rad na rješenju s dvije države. Priznanje je snažan izraz podrške umjerenim snagama u obje zemje", rekao je Eide.

Poručio je kako je uvjeren kako će palestinske vlasti nastaviti provedbu reformi.

"Tokom sastanka u Briselu ovog vikenda, premijer Mustafa je predstavio svoje planove za reformu i jačanje Palestinske uprave, koje su pozitivno primile partnerske zemlje. Za žaljenje je što izraelska vlada ne pokazuje znakove konstruktivnog angažmana. Međunarodna zajednica mora povećati svoju političku i ekonomsku podršku Palestini i nastaviti rad na rješenju dvije države", poručio je norveški ministar vanjskih poslova.