Sad ce se javiti veliki klix muslimani i reci kako ne slave novu godinu. Niko od njih ne shvata da nova godina nije bozic vec međunarodni praznik koji nema religioznu osnovu. I ja sam musliman. To je kao kad slaviš 1.maj, 1 mart ili 25 decembar itd.. ;)
Hajdi ne pisi gluposti,gregorijanska nova godina itekako ima krscansku pozadinu. "Ovaj praznik se proslavlja širom svijeta, a najveću pažnju mu posvećuju kršcani koji ovaj praznik vežu za smrt pape Silvestra I koji je umro 335 godine 31. decembra. 1582 godine kada je bila reforma gregorijanskog kalendara početak nove godine je pomjeren sa 25. decembra na 1. januar i otada je 31. decembar poznat u svijetu kao Silvester ili silvestrovo. " Mnogi narodi i religije imaju svoje kalendar i svoju Novu godinu. Tako postoji muslimanska nova godina, Židovska Nova godina, pravoslavna Nova godina, kineska Nova godina... Za početak mjerenje vremena ovi narodi su uzimali najbitnije događaje iz svoje povijesti. Sta se desilo vrijedno pomena za muslimane prvog januara?
Optimus, nisi upravu. Gregorijanski kalendar je mala modifikacija (morat' ce se i Gregorijanski jednom modificirati) Julijanskog koji je uvijek pocinjao 1 Januara, mjeseca boga Janusa, boga kraja i pocetka (pocinjes li kontati aa?) i zavrsavao se 31 decembera. Znaci odkako je Julius Caesar stavio Julijanski kalendar u funkciju, PRIJE rodjenja Isusa i nastanka krscanstva, je NG pocinjala 1 Januara. To sto je poslije stoljeca Sylvester umro 31 decembra nema nikakve veze s NG. Ni naziv Sylvester u Njemackojezicnim drzavama (samo kod njih i kod katika bivse AU) se kaze POGRESNO za NG Sylvester, jer se slucajno poklapa sa danom smrti pvog Pape.
Prikaži sve komentare (49)