BiH
210

Bajkoviti Lukavac ispraća sumornu i tešku 2014. godinu

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Godinu na izmaku veliki broj građana Općine Lukavac neće pamtiti po dobrom. U 2014. godinu područje lukavačke općine bilo je meta poplava, klizišta, grada, olujnog nevremena...

Majske poplave pričinile su ogromne štete Lukavcu i okolini. Desetine ljudi ostalo je bez posla, a u potopljenom površinskom kopu Šikulje šteta se procjenjuje na oko 30 miliona KM.

Stradali su mnogobrojni poslovni objekti, a velike štete su pričinjene u kolektivnim i individualnim stambenim objektima. Nešto "blaža" katastrofa Lukavčane je ponovo zadesila u augustu.

U nekoliko navrata grad je potukao sve ono što su vrijedni Lukavčani zasijali, a olujno nevrijeme je u gradskoj zoni obaralo i drveće. U godini na izmaku "radila“ su i klizišta.

U moru, narodski rečeno, belaja bilo je i lijepih stvari. Fudbaleri Radničkog izborili su opstanak u Prvoj ligi FBiH, a u novoj sezoni su prvi put poraženi tek u 15. kolu.

Na kraju sumorne i teške godine, rukovodstvo Općine odlučilo je da grad ukrasi na najbolji mogući način, a već godinama Lukavac slovi za ponajbolji, ako ne i najbolji, ukrašeni grad na području Tuzlanskog kantona.