Ljudi jel vi znate za Kutiljerov plan iz februara '92? Rat nije bio poceo, bilo je dogovoreno da BiH postane nezavisna i da bude podeljena na nekoliko kantona. Kantoni su imali mnogo manje ingerencija od danasnje RS. Mi u Srbiji smo to bili prihvatili otprilike "ok, Bosna ode iz YU, ovi nasi su dobili nesto malo samouprave, nece biti rata, idemo dalje...", to jest bili smo se pomirili da to tako ide. A sta se onda desava, Alija Izetbegovic na nagovor (pre ce biti pritisak) Amerikanaca odbacuje Kutiljerov plan. I sad recite da ameri nisu u kljucnom momentu gurnuli zemlju u rat? I namerno nisu hteli da intervenisu par godina dok se narod dobro ne zakrvi. I namerno su opstruirali Vens-Ovenov plan. I namerno nisu nista preduzeli kad su ovi upali u Srebrenicu. E onda kad je zapecena vecita mrznja i konfrontacija, onda ameri stupaju na scenu i Dejtonskim sporazumom samo zamrzavaju konflikt.
...lisabonski papir i alijino povlačenje potpisa sa istoga se ovde sistematski prešućuju...na letu od lisabna do sarajeva je prevrnuo ćurak...i bi šta bi...rat je zamišljen i kreiran u uošingtonu, a domaćih izvođača radova, nažalost, nikako nije falilo...narod je glup, politički nepismen i ostrašćen, pa mu moreš već 20 i kusur godina radit šta hoćeš...
Srbi nisu prihvatali nezavisnost BiH I to je najveci problem. Ni jedna republika nije mijenjala svoj ustav zbog sticanja nezavisnosti. BiH nije trebala da bude tretirana drugacije posebno kada se uzme u obzir da je postojeci ustav bio gradanski I stitio prava svih. Moguce promjene ustava su bile moguce kroz regularne procese unutar drzave. Pravljenje BiH po principu 3 u 1 na nacionalnoj osnoci je zapravo podjela BiH koja bi opet dovela do rata I etnickog ciscenja. U osnovi BiH Srbi nisu htjeli nezavisnost ili su je htjeli u mjeri koja ce im omoguciti buducu disoluciju.
Prikaži sve komentare (55)