BiH
101

Bob Dole uputio pismo Sarajlijama: Vi ste inspiracija ljudima širom svijeta

Klix.ba
Bob Dole (Foto: AFP)
Bob Dole (Foto: AFP)
Bob Dole (91), bivši američki senator, poslao je pismo građanima Sarajeva nakon što je prošle sedmice na Skupštini KS proglašen počasnim građaninom Kantona Sarajevo.

Kako se navodi u odluci Skupštine, Dole je počasnim građaninom Kantona Sarajevo proglašen zbog izuzetnih zasluga i doprinosa u pružanju podrške u zaustavljanju agresije i očuvanju države BiH.

"Sa velikim zadovoljstvom prihvatam ovu nagradu počasnog građanina. Osjećam privilegiju i povezanost sa vašim gradom koji je preživio genocid, najtamniji period u historiji Evrope od Drugog svjetskog rata", navodi Dole na početku svog pisma.

Vaša hrabrost, solidarnost i otpor zlu, dodao je, bila su inspiracija ljudima širom svijeta.

"Iskreno se nadam da svijet više nikada neće svjedočiti takvom hororu, da smo svi izvukli pouke iz dešavanja u Bosni i da ćemo djelovati odlučnije kako bismo u budućnosti spriječili agresiju", dodaje bivši američki senator.

"U ovom trenutku sam sa vama i veselim se bratstvu i prosperitetu vaše države. Hvala vam za ovu ukazanu čast", navodi se na kraju pisma Boba Dolea upućenom građanima Kantona Sarajevo.