Napokon je krenulo urbanističko podizanje Gruda. Za one koji se pitaju što će Grudama luksuzni Hotel, samo ću napisati da je gospodarstvo Gruda ostvarilo milijardu KM prihoda 2022. god. Za uporedbu, Konjic je na 500 mil. KM poduzetničkih prihoda, a Konjic ima puno više stanovnika. Uglavnom, neka samo poduzetnici Gruda ugošćuju svoje poslovne partnere u hotelu i neka 5% ljudi koji dođu na nečiju savadbu u Grude prespavaju u Hotelu, taj hotel će ostvarivati hrpu noćenja.
Nije zivot samo u industrijskim zonama. Kvaliteta zivota se ogleda u mogucnostima, pristupu kulturnim desavanjima i slicno. A u tom pogledu, Grude su primitivna i zatucana sredina gdje se zivot svodi na rad, sedmicne izlete u Mostar i godisnje izlete u Zagreb.
U Grude se moze doseliti samo neko ko zivi u obliznjem kamenjaru ili pecini, svako iole normalan ce svoj zivot graditi negdje drugo. Zivot u zatucanim sredinama ostavlja neizbrisive posljedice na psihu, a znamo da je taj kraj leglo nacisticko-fasistickog jednoumlja gdje nema mjesta za drugog i drugacijeg.
Prikaži sve komentare (85)