Opće je poznato da princip konstitutivnosti svoje porijeklo vodi iz sovjetske pravno-političke prakse, odnosno koncepta narodne demokratije koji je u suštoj suprotnosti sa temeljnim principima i vrijednostima zapadno-evropskih država i njihovim pravnim i političkim sistemima,
..., i to je više puta, od strane različitih faktora, ponovljeno, u posljednjih godinu dana. Međutim, ono što je malo poznato, jeste da je Evropski sud za ljudska prava u predmetu ZORNIĆ protiv BOSNE I HERCEGOVINE, termin "konstitutivnih naroda" označio kao posljedicu genocida i etničkog čišćenja na kojeg je bilo neophodno pristati kako bi se osigurao mir.
...Naime, to doslovno stoji u tački 43. presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Zornić; "U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i „etničkim čišćenjem“ (vidi ibid., tačka 45).
Prikaži sve komentare (104)