Gorcin Dizdar je dinar efendija i tu staje svako dusebriznistvo o djedu i djelu. Sumnjiva osoba koja laže i obmanjuje. Tri su osobine licemjera: kad govori laže, kad obeća opet slaže, kad mu se nešto povjeri iznevjeri. On je i ovo prešišao. On laže i kad spava.
Zaista bi trebalo kod ovih zavjetrinskih iznošenja stavova trebalo insistirati na ponovnom sagledavanju ocjena. Pogledajmo sada istu situaciju iz nešto drugačijeg ugla. Po čemu je to Gorčin Dizdar dinar-efendija, gdje to prestaje njegova briga o porodičnom naslijeđu, za što ga to optužuje voljeni amidža i na kojim to primjerima on obanjuje, laže a sve u cilju neke moguće materijalne koristi, slave ili čega već?! Pitam one koji su dali 32 lajka za prethodni ogled.
Šta ako to nije tako? Šta ako je "zaobilaženje amidže " dovelo do jednog rijetko-kvalitetnog izdanja "Kamenog spavača" za čiji izostanak, u prethodnih nekoliko decenija, svi pomalo snosimo odgovornost. Pogotovo onih koji se junački zalijeću da "pohvale" negativan komentar. "Zaobilaženje amidže" da bi se objavila knjiga, snimio film, učinilo - bilo šta, usud je mnogih Gorčina. I svaki je od njih možda - Junak našeg doba pa makar izgubio na sudu od amidže. Bravo mladiću!
Prikaži sve komentare (44)