Reakcija
2

Majo Dizdar: Fondacija "Mak Dizdar" je nelegalno štampala i promovirala "Kamenog spavača"

Klix.ba
Sin Maka Dizdara koji nasljednik jedne trećina autorskih prava Majo Dizdar uputio je demanti našoj redakciji povodom vijesti koju smo objavili sa agencija Fena/Hina, a u kojoj je predsjednik Fondacije "Mak Dizdar" Gorčin Dizdar kazao kako Majo Dizdar iz privatnih razloga nastoji onemogućiti obilježavanje 100. godišnjice rođenja velikog pjesnika.

Demant na vijest prenosimo u cjelosti:

"Majo Dizdar nije neprijatelj uspomene na svoga oca, niti ima neobjašnjivu želju da uništi promociju koja bi doprinijela širenju znanja i ljubavi prema pisanju i mudrosti zavještane pokoljenjima koja dolaze od strane njegovog oca, već je Majo Dizdar čovjek koji vjeruje u pravnu državu i zakone na kojim se temelji i ne može da se pomiri sa činjenicom da neko (ko god to bio – a u ovom slučaju unuk Maka Dizdara) može odlučiti da prekrši zakon (o autorskim i srodnim pravima), te raspolagati našim zajedničkim suvlasničkim udjelima na autorskom pravu iza moga oca, da ga se pri tome glorificira putem 'naklonjenih' medija, a da se lice čija je prava prekršio (i koji ga je zbog toga tužio kod Općinskog suda u Sarajevu) satanizira kao nerazumljiva osoba i sve skupa predstavlja kao 'tužna situacija' i '..onemogućavanje održavanja godišnjice'.

Tužno je i nerazumljivo da novinar, autor spornog teksta, nije upoznat sa činjenicom da je u momentu kad je uticao na kreiranje mišljenja u javnosti na štetu onoga ko je pokušao zaštititi svoja prava od nezakonitog postupanja, dakle na moju štetu, ponovno prekršio Kodeks i to u dijelu koji govori o tačnom i fer izvještavanju.

Jednako tako je i urednik prekršio Kodeks u dijelu koji govori o najvažnijoj odgovornosti urednika, a to je da osigura poštivanje istine, kao i pravo javnosti da kroz njegov rad sazna istinu.

Iz izvještavanja Klix.ba (vijest FENA-e, op.a.) se nikako nije moglo zaključiti da je Fondacija zapravo društvo jednog lica, tj. mog bratića Gorčina Dizdara, koji je u godini obilježavanja 100. godišnjice rođenja moga oca nezakonito štampao 'Kamenog spavača', a to nezakonito izdanje koristi u vlastite i promotivne svrhe fondacije kojoj se nalazi na čelu, na nezaskonitim promocijama u BiH i inostranstvu, obilato koristeći blagonaklonosti sredina u koje dolazi prema ljudskoj i poetskoj veličini Maka Dizdara.

Nažalost, nezakoniti promotor ove nezakonito štampane knjige pri tome pokazuje elementarno nepoznavanje života i rada svoga djeda, kako je to, uostalom, više puta pokazao upravo u objavama u medijima, pa i na Vašem portalu, recimo kada je u dokumentarnom televizijskom filmu o Makovom životu izjavio kako mu je pradjed umro nekoliko godina prije rođenja svoje kćerke, Makove mlađe sestre (?!), ili kada je nedavno, podebljavajući potrebu da njegova Fondacija dođe u posjed prizemlja kuće na Baščaršiji, izjavio kako je Mak do kraja života živio i umro u kući na Baščaršiji (!?), što je potpuna izmišljotina, Mak je umro deset godina po preseljenju iz te kuće. U istoj je prilici izjavio i da je u toj kući napisano Makovo kapitalno djelo 'Kameni spavač', što je također neistina.

Istovremeno sam ja dobar dio svoga života posvetio proučavanju i promoviranju lika i djela svoga oca, doduše ne na glamurozan način, nego predano, strpljivo i upornim radom, pri čemu sam danas doveden u poziciju da se pravdam javnosti koja me, prema planu moga bratića, treba početi doživljavati kao mrzitelja rada i djela moga oca.

Zaista je tužno, i pretužno što sam prisiljen uopće pisati ove redove...", navodi se u demantu sina Maka Dizdara.