{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Majo Dizdar: Fondacija "Mak Dizdar" je nelegalno štampala i promovirala "Kamenog spavača"

13.12.2017. u 18:33
2
44
Majo Dizdar: Fondacija "Mak Dizdar" je nelegalno štampala i promovirala "Kamenog spavača"
2
Majo Dizdar: Fondacija "Mak Dizdar" je nelegalno štampala i promovirala "Kamenog spavača"
Sin Maka Dizdara koji nasljednik jedne trećina autorskih prava Majo Dizdar uputio je demanti našoj redakciji povodom vijesti koju smo objavili sa agencija Fena/Hina, a u kojoj je predsjednik Fondacije "Mak Dizdar" Gorčin Dizdar kazao kako Majo Dizdar iz privatnih razloga nastoji onemogućiti obilježavanje 100. godišnjice rođenja velikog pjesnika.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Demant na vijest prenosimo u cjelosti:

"Majo Dizdar nije neprijatelj uspomene na svoga oca, niti ima neobjašnjivu želju da uništi promociju koja bi doprinijela širenju znanja i ljubavi prema pisanju i mudrosti zavještane pokoljenjima koja dolaze od strane njegovog oca, već je Majo Dizdar čovjek koji vjeruje u pravnu državu i zakone na kojim se temelji i ne može da se pomiri sa činjenicom da neko (ko god to bio – a u ovom slučaju unuk Maka Dizdara) može odlučiti da prekrši zakon (o autorskim i srodnim pravima), te raspolagati našim zajedničkim suvlasničkim udjelima na autorskom pravu iza moga oca, da ga se pri tome glorificira putem 'naklonjenih' medija, a da se lice čija je prava prekršio (i koji ga je zbog toga tužio kod Općinskog suda u Sarajevu) satanizira kao nerazumljiva osoba i sve skupa predstavlja kao 'tužna situacija' i '..onemogućavanje održavanja godišnjice'.

Tužno je i nerazumljivo da novinar, autor spornog teksta, nije upoznat sa činjenicom da je u momentu kad je uticao na kreiranje mišljenja u javnosti na štetu onoga ko je pokušao zaštititi svoja prava od nezakonitog postupanja, dakle na moju štetu, ponovno prekršio Kodeks i to u dijelu koji govori o tačnom i fer izvještavanju.

Jednako tako je i urednik prekršio Kodeks u dijelu koji govori o najvažnijoj odgovornosti urednika, a to je da osigura poštivanje istine, kao i pravo javnosti da kroz njegov rad sazna istinu.

Iz izvještavanja Klix.ba (vijest FENA-e, op.a.) se nikako nije moglo zaključiti da je Fondacija zapravo društvo jednog lica, tj. mog bratića Gorčina Dizdara, koji je u godini obilježavanja 100. godišnjice rođenja moga oca nezakonito štampao 'Kamenog spavača', a to nezakonito izdanje koristi u vlastite i promotivne svrhe fondacije kojoj se nalazi na čelu, na nezaskonitim promocijama u BiH i inostranstvu, obilato koristeći blagonaklonosti sredina u koje dolazi prema ljudskoj i poetskoj veličini Maka Dizdara.

Nažalost, nezakoniti promotor ove nezakonito štampane knjige pri tome pokazuje elementarno nepoznavanje života i rada svoga djeda, kako je to, uostalom, više puta pokazao upravo u objavama u medijima, pa i na Vašem portalu, recimo kada je u dokumentarnom televizijskom filmu o Makovom životu izjavio kako mu je pradjed umro nekoliko godina prije rođenja svoje kćerke, Makove mlađe sestre (?!), ili kada je nedavno, podebljavajući potrebu da njegova Fondacija dođe u posjed prizemlja kuće na Baščaršiji, izjavio kako je Mak do kraja života živio i umro u kući na Baščaršiji (!?), što je potpuna izmišljotina, Mak je umro deset godina po preseljenju iz te kuće. U istoj je prilici izjavio i da je u toj kući napisano Makovo kapitalno djelo 'Kameni spavač', što je također neistina.

Istovremeno sam ja dobar dio svoga života posvetio proučavanju i promoviranju lika i djela svoga oca, doduše ne na glamurozan način, nego predano, strpljivo i upornim radom, pri čemu sam danas doveden u poziciju da se pravdam javnosti koja me, prema planu moga bratića, treba početi doživljavati kao mrzitelja rada i djela moga oca.

Zaista je tužno, i pretužno što sam prisiljen uopće pisati ove redove...", navodi se u demantu sina Maka Dizdara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: