PDV radi na principu lanca u kome ga svi kupci plaćaju, ali kada je nešto kupljeno, dorađeno i prodano, dio novca mu se vraća.Neka je pekar kupio od trgovca žita žitarica vrijednosti 100 KM i platio mu 117 zbog PDV. Napravio od toga hljebova vrijednosti 200 KM, ali sa porezom kupci su mu uplatili 234 KM.. Nakon što je plaćen porez od 34 KM pekar ima pravo na povrat poreza od 17 KM jer ga je već platio.
Ali od žitarica se može praviti hljeb, kolač i viski, pa one moraju imati PDV. Socijalno je logično da su ta tri artikla s različitim stopama poreza. Samo što tada pekar ne bi imao pravo na povrat poreza, samo bi hljeb bio jeftiniji, a njemu skuplji za proizvodnju, dok bi slastičar i proizvođač alkoholnih pića imali pravo na povrat poreza.
@samir.ribic.5 Ne bi imao povrat - ALI NE BI NI PLATIO NI ONOLIKI POREZ U ZADNJEM KORAKU. Ne bi dobio nazad 17 KM, ali ne bi platio ni 34 KM poreza. Kako? Fino. Udje finansijska pa utvrdi "dje je s tavana zito". Platio si 117 KM zita? OK. Da vidimo da je to sve otislo u proizvode sa nultom stopom poreza i odmah ti to odbijemo od poreza. Kako nemas u knjigama? Ti to neku sivu ekonomiju vodis? Ako je sve legalno, fino kad predaje poreze samo upise broj u drugu kucicu. Toliki trud.
Prikaži sve komentare (105)