Komentari (105)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Lijekovi i medicinska pomagala , oprema za bebe i djecu do 14 godina , kruh , mlijeko , knjige za osnovnu i srednju školu i fakultet ... sve ovo treba biti 0% ... alkohol , cigarete i ostali duhanski proizvodi uključujući i ono šta se meće kad se dudlaju one cijevi po kafanama kao i ostali luksuz , jahte na pr 100%. Al jok , ne daju fašisti na vlasti
@KSAhunterr joj jesam L.P. Hooris
@milojko74 Ne bi sigurno sa ovakvim zakonima .. ali i to se može zakonski urediti , kao i različite stope PDVa za gorivo u zavisnosti da li si poljoprivrednik , prevoznik , hitna , policijska i vatrogasna služba il vozaš auto da te trebe vide ... nešto kao plavi dizel al samo zakonski mnogo bolje definirano
PRIKAŽI ODGOVORE (10)
buduci da smo mi stoka od naroda i u svemu gledamo kako sta prevariti ili zavrnuti, mislim da je jedinstvena stopa pdv jedino rjesenje. ko se malo bolje sjeca zna da je bilo hiljadu primjera da se uvozi roba na koju ide 10 % pdv kad ono unutra razne luksuzne materije itd. trebamo se zahvaliti klosarima i varalicama, pa ne mozemo da 0 % na osnovne zivotne namirnice.
@praznaprica bravo drug, skontao si sve kao i ja. nazalost zemlja varalica i prevaranata
Kaze satro ekonomista bilo bi lopovluka, eto PDV plaćaju pekare i zanatlije a ne telekomi, pošta, Elektroprivreda i svi čiji promet prelazi 50000
Ovo je Bosna, ovdje u UIO rade preko veze i preko familije, da rade stručni i sposobni mogle bi i 3 stope.
Vazno je da UIO ne moze izračunati kad su dvije stope pa gdje mi živimo kad institucija nije u stanju raditi sa dvije stope. Fali ovdje kod nas mozga. A potrebno je pored PDV-a uvesti i porez na luksuz.
Ma glupo je da nemamo diferenciranu stopu PDV-a, imaju je i drugi pa se ne žale. Sramotno je da se plača 17% i na dječiju hranu i na cigare.
Milion problema a politicari samo svoje rjesavaju. Valja fasadu 12 stavit, na garazi automatska vrata, pa slonovaca da cistacica cisti u tangama dok je zena.na poslu a zenu zinga precjednik stranke. Sto je najludje svi bi mi to isto radili da amo na vlasti nego se lazemo. Mi smo sitnicav narod
Ma sve poreze ukinut, ko hoce policiju nek je placa sebi, ko hoce u skolu nek je placa, ko hoce da se lijeci nek placa... Jel vam zvuci poznato? Vec to radite iako bi trebalo bit besplatno zbog poreza, pa koji ih qurac placamo
Porezne stope pa i PDV moraju biti diferencirane i u svakom slučaju manje od poreza na profit, inače dok god ne bude tako deraće nas. Država uzima kako želi, ali su vlastodršci odabrali PDV kako bi što više i brže hapili od sirotinje i što brže doveli narod kao i državu u dužničko ropstvo s ciljem otuđenja od naroda i prisvajanja nacionalnih resursa i ukupne imovine od strane stranog okupatora i domaćih izdajnika.):
Naravno da nema logike da je PDV identican za sve vrste roba, ali bi bilo kakva reforma u ovom momentu sigurno dovela do novog terera za gradjane i poslovne subjekte, a sve u korist politicara i drugih birokratskih uhljeba u ovoj zemlji.
Kada je vlada Adnana Terzića zagovarala PDV, moramo se sjetiti da je narod tu pilulu progutao samo radi bajke o povratu PDV-a privredi, poljoprivredi i da će kao takav predstavljat zamajac daljnjeg naglog porasta i zapošljavanja i procvata privrede.Nismo ribice, pamtimo mi te dane.Danas je znano i vrapcima na grani da PDV ide u plaće organima državne uprave i dijelom u otplatu dugova BiH prema vani.Ni fening se nije uložio u male i srednje firme, a mrvice u poljoprivredu.
Prića o različitim stopama nipošto nije krenula od nečije dobrohotnosti, nego se skontalo u prvom momentu na prehranu niža stopa, sve ostalo u nebo, a onda vremenom poskupi prehrana i dođeš na gore.Nije ova prića zbog narodnog dobra nego zbog praznih budžeta i novih zapošljavanja babinih sinova i uhljeba.
Zaista je čudno kako vlasti ne kontaju da će uplate PDV-a na naplaćene fakture dovesti do značajnog smanjenja unutrašnjih dugovanja i potraživanja, pa se onda ne bi dešavalo da zbog neplaćanja npr, Konzuma dobavljačimai ovi ne mogu da izvrše svoje obaveze i tako lančano...
da vidimo koliko ljudi zna kako se formira cijena mlijeka u maloprodaji primjer Naše mlijeko 1l osnovna cijena 1.006 KM + ( dozvoljena marža 6% 0.066 KF )=1,066 +PDV=1,247KM a posto nemamo apoena po 1 pfening trgovac cijenu stavlja na 1,20KM a ne 1.25KM cime bi prekoracio dozvoljenu maržu od 6 % i bio u prekrsaju tragikomedija
Jeste jeste... zato je litra mlijeka svugdje po istoj cijeni. Bingo, Konzum, granap na cosku... sve ista cijena. I zato mlijeko NIKAD nije na akciji.
zato sto je otimacina od svog stanovnika, i to od postenih glupih patriota
djubrad nas priprema na povecanje PDV-a ...
PDV radi na principu lanca u kome ga svi kupci plaćaju, ali kada je nešto kupljeno, dorađeno i prodano, dio novca mu se vraća.Neka je pekar kupio od trgovca žita žitarica vrijednosti 100 KM i platio mu 117 zbog PDV. Napravio od toga hljebova vrijednosti 200 KM, ali sa porezom kupci su mu uplatili 234 KM.. Nakon što je plaćen porez od 34 KM pekar ima pravo na povrat poreza od 17 KM jer ga je već platio.
Ali od žitarica se može praviti hljeb, kolač i viski, pa one moraju imati PDV. Socijalno je logično da su ta tri artikla s različitim stopama poreza. Samo što tada pekar ne bi imao pravo na povrat poreza, samo bi hljeb bio jeftiniji, a njemu skuplji za proizvodnju, dok bi slastičar i proizvođač alkoholnih pića imali pravo na povrat poreza.
@samir.ribic.5 Ne bi imao povrat - ALI NE BI NI PLATIO NI ONOLIKI POREZ U ZADNJEM KORAKU. Ne bi dobio nazad 17 KM, ali ne bi platio ni 34 KM poreza. Kako? Fino. Udje finansijska pa utvrdi "dje je s tavana zito". Platio si 117 KM zita? OK. Da vidimo da je to sve otislo u proizvode sa nultom stopom poreza i odmah ti to odbijemo od poreza. Kako nemas u knjigama? Ti to neku sivu ekonomiju vodis? Ako je sve legalno, fino kad predaje poreze samo upise broj u drugu kucicu. Toliki trud.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Mislim da je van pameti da bude ista stopa poreza na recimo mlijeko, jaja, hljeb i sa druge strane na pivo, cigarete, alkohol...