Nevjerovatne snimke
82

"Bosna koja je prošla": Pogledajte kako je izgledao život u Banjoj Luci tokom Drugog svjetskog rata

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
U sačuvanom filmskom opusu jednog od začetnika kino-amaterskog pokreta u Banjaluci, Aleksandra Bojke, dvodjelno ostvarenje ”Bosna koja je prošla” zauzima posebno mjesto.

Ove snimke je 2007. godine pronašao publicista, pasionirani kino-amater i istraživač historije neprofesionalnog filma Goran Barać.

Osim rolni sa kompletnim ili dijelovima Bojkinih pokretnih slika, Barać je pronašao dvije vreće s preko 500 komada 8mm filmske trake dužine od 10 cm do 5 metara koji su isječeni makazama i nagurani u vreće. Ko je i zašto to uradio još uvijek nije poznato.

"Počev od ljeta 1939. godine, kada je na Govedarnici snimio prve kadrove buduće hronike stare Banjaluke (koja je do početka Drugog svjetskog rata polako, ali sigurno dobivala obrise modernog, evropskog grada), pa do jeseni 1944. godine, Bojko je svojom malom kamerom 'agfa moveks 8' neumorno bilježio na filmsku traku motive iz svog grada i njegove okoline koji su nepovratno nestajali. Kadrovi poznatih Banjalučana, ali i običnih ljudi, običaji, ponašanje i nošnje pripadnika svih onovremenih konfesija, te spomenici muslimanske kulture i arhitekturni elementi čiji je rok trajanja ubrzano isticao trajno su zabilježeni na ovom celuloidnom spomeniku jednoj burnoj epohi u istoriji 'krajiške ljepotice'", stoji u opisu videa koji je objavljen na YouTubeu.

"Muftija hadži Mustafa efendija Nurkić, hodža Hafiz Gušić sa salebdžijom Avdijom, Marijan Pašalić, Lazo Delić, Ademaga Šćeta, profesor Derviš Tafro, Lazar Jagodić, seljanke iz Debeljaka,… samo su neke od ličnosti koje je Aleksandar Bojko uhvatio objektivom svoje 'moveksice' uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata i tako ih sačuvao od zaborava", dodao je autor.

Posebnu vrijednost prvom dijelu "Bosne koja je prošla" daju kadrovi u koloru, snimljeni između 1940. i 1944. godine, jer se danas i mnogo veće sredine od Banje Luke na tlu bivše Jugoslavije ne mogu pohvaliti pokretnim slikama u boji iz tog vremena.

Film je restaurisan i digitalizovan u 720p HD formatu pod okriljem Filmskog kluba "Osmica" iz Banjaluke, a realizaciju projekta "Riznica amaterskog filma" podržalo je Ministarstvo civilnih poslova u savjetu ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Banja Luka se tada, kao i ostatak BiH nalazio u sastavu Nezavisne Države Hrvatske pod kontrolom ustaškog režima, koji je počinio brojne zločine.