Pred Skupštinu grada
43

Banja Luka: Protesti roditelja djece koja idu u privatne vrtiće, žele povećanje subvencija i izmirenje duga

A. L.
Foto: Miomir Jakovljević/Ringier
Foto: Miomir Jakovljević/Ringier
Roditelji iz Banje Luke, čija djeca pohađaju privatne vrtiće, okupili su se danas ispred Gradske uprave na protestima uoči sjednice Skupštine grada.

Oni žele da se reguliše cijena privatnih vrtića, koja je znatno skuplja u odnosu na državne. Zahtijevaju da im se isplati dug od subvencija koje kasne tri mjeseca ili da se ispuni ono što je obećano, a to je da će subvencije biti povećane ili da će se participacija privatnih i javnih vrtića izjednačiti.

Roditelji su inicijativu podnijeli u januaru i kažu da od tada gradonačelnik Draško Stanivuković nikada nije sjeo s njima da se dogovori.

"Već tri i pol mjeseca nema nikakvog odgovora niti novog sastanka sa predstavnicima gradskih vlasti. Činjenica je da je gradski menadžer, na jedinom sastanku koji smo imali sa njim, rekao da će da predloži izjednačavanje participacija od 165 KM koliko sad košta boravak djeteta u javnom vrtiću da toliko košta i boravak djece u privatnim vrtićima", rekao je predstavnik roditelja Đorđe Konjević.

On je objasnio da je budžetom predviđeno 1,4 miliona KM za subvencije djeci koja idu u privatne vrtiće, ali da to nije dovoljno za 12 nego za devet mjeseci u tekućoj godini.

Kasnije je pred roditelje izašao Stanivuković koji im se obratio:

"Vi danas dolazite gradonačelniku sa zahtjevom za povećanje subvencija, a dolazite kod čovjeka koji je prvi to pravo uveo, bez vašeg zahtjeva. Sa druge strane, ljudi, ova korona je ubila sve u nama. Došao kasnije rat i inflacija je skočila, nemojte misliti da smo se mi snašli kako smo se snašli. Ali, što je - to je. To je druga stvar. Treće, skok cijena je u svemu otišao. Ni u prodavnici ni u vrtiću nije isto. Mi smo imali i izazov da su vaspitači željeli veće plate. Mi smo rekli šta je u ovom trenutku od nas kao grada realno. Vi imate 60 KM od nas mjesečno, kažete da kasni tri mjeseca. Projekcija budžeta, roditelja, to ne može niko predvidjeti na početku godine. Vama će vaša tri mjeseca biti data. Čim plan otplate duga bude usvojen na sjednici Skupštine, vi ćete u jednom danu dobiti tri mjeseca zakašnjenja. Ono što je realno u ovom trenutku je da subvencije povećamo za 70 posto", kazao je Stanivuković kada su se roditelji pobunili kazavši kako "tu priču" slušaju mjesecima.

Nakon protesta roditelja, s dva sata kašnjenja, počela je sjednica Skupštine.