Neugodne reakcije
2

Teže ih je otkriti od alergija: Ovo su tri najčešće intolerancije na hranu

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ako ste intolerantni na određene namirnice, to znači da imate poteškoća s probavljanjem tih namirnica ili određenih sastojaka u njima, zbog čega se ne osjećate dobro.
Neki od najčešćih alergijskih reakcija uključuju svrbež kože, kašalj ili oticanje usana, lica i očiju. Za razliku od alergijskih reakcija, intoleranciju na određene skupine namirnica teže je otkriti.

Alergije na hranu nastaju zbog takoreći problema u vašem imunološkom sistemu, a intolerancije proizlaze iz probavnog sistema. Simptomi će se često pojaviti nekoliko sati nakon što ste pojeli ono što vašem organizmu ne odgovara.

Najčešći simptomi su nadutost, gasovi, bolovi u trbuhu, zatvor, dijareja te mučnina. Također, možete imati osjećaj umora, glavobolje ili osip.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su prvi na listi namirnica na koju ljudi imaju intoleranciju. Prema istraživanju dijetetičarke Natalie Rizzo čak 65 posto ljudi ne podnosu laktozu poznatu još kao mliječni šećer, koji se nalazi u životnjiskom mlijeku.

Simptomi intolerancije na laktozu su: plinovi, nadutost ili proljev. Razine (in)tolerancije razlikuju se od osobe do osobe, pa biste, primjerice, mogli jesti jogurt bez osjećaja nelagode.

Hrana na crvenoj listi Foodmap-a

Iako zvuči žargonski, Foodmap je poznata skraćenica ljudima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva. Skraćuje fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole - hranu koja sadrži ono što je poznato kao ugljikohidrati kratkog lanca, a koje neki ljudi teško probavljaju.

Prema tome, lista namirnica koje biste trebali izbjegavati je duga. Svaku od namirnica trebali posebno provjeriti jer postoji mogućnost da primjerice vaš organizam dobro podnosi proizvode koji sadrže ječam, ali ne podnosi namirnice koje sadrže raž. Namirnice koje se nađu na popisu "zabranjenih" obično sadrže gluten pa se zbog toga često navodi da je riječ o intoleranciji na gluten.

Hrana s visokim udjelom histamina

Histamin je uključen u mnoge naše tjelesne funkcije, ali neki možda nemaju dovoljno enzima zvanog diamin oksidaza kako bi ga metabolizirali u svojim crijevima. Mikrobi u vašim crijevima proizvode histamin nakon razgradnje hrane koja sadrži histamin.

To su namirnice poput ribe i školjki, fermentirana hrana u koju spadaju u ocat i alkohol, špinat, paradajz, patlidžan i avokado.

Osim spomenutih simptoma, možete dobiti i one slične alergijskim, kao što su curenje nosa, osip i ubrzan rad srca nakon jela.