Apsurdne odluke
35

Turistički radnici o dodjeli pomoći: Nepravedna podjela budžetskih sredstava

N. C.
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vlada FBiH nedavno je odobrila dodjelu 30 miliona KM za pomoć turističkom sektoru, a Udruženje turističkih agencija nezadovoljno kriterijima raspodjele pomoći uputili je žalbu Ministarstvu okoliša i turizma FBiH.

Turistički radnici smatraju da Ministarstvo okoliša i turizma FBiH nije uspostavilo jasne i pravedne kriterije za dodjelu pomoći te je izvršilo nepravednu podjelu budžetskih sredstava.

Pomoć različitih nivoa vlasti Apsurdnost Odluke o dodjeli pomoći ogleda se u tome što imamo primjere gdje je jedna firma dobila pomoć od Ministarstva pometa i komunikacija FBiH, a onda poslovnica iste firme dobija pomoć od Ministarstva okoline i turizma FBiH.

"Ministarstvo okoline i turizma FBiH je prije odluke o dodjeli sredstava propustilo provjeriti da li je neka od firmi koristila pomoć države za isti period, ali od drugih nivoa vlasti. Umjesto da pravedno podijeli značajan iznos od 30 miliona KM, ministarstvo, odnosno Vlada FBiH je jednom dijelu turističke privrede dodijelila enormne iznose novca, a drugi dio je potpuno zapostavljen (hoteli, agencije i restorani). Ovdje se ne radi o pomoći, već o omogućavanju bogaćenja pojedinih vlasnika firmi", istakli su.

U žalbi naglašavaju da ministarstvo kao svrhu dodjele sredstava navodi "očuvanje radnih mjesta", a pomoć dodjeljuje firmama koje nisu otpustile radnike nakon 30. augusta. Nažalost, najveći broj otpuštenih radnika desio se prije navedenog datuma, tako da se pomoć dodjeljuje onima koji su otpustili radnike.

Odlukom izuzete firme koje prijavljuju promet

Iz udruženja su istakli da Ministarstvo okoline i turizma FBiH nema registar putničkih agencija pa i ne zna ko su putničke agencije i koliko ih ima u FBiH. Također, ističu i da su uspostavljenim kriterijima kažnjene firme koje izdaju fiskalne račune i prijavljuju promet.

Također, interesantno je da su kriterijima Javnog poziva domaće aviokompanije izostavljene iz mogućnosti da apliciraju za pomoć.

"Iako u BiH imamo domaću aviokompaniju koja je tokom 2019. godine ostvarila promet u iznosu višem od 27 miliona KM i dovezla u BiH 40.000 turista, nije joj omogućeno da aplicira za pomoć. Ipak, aviokompanija FlyDubai je preko firme posrednice dobila pomoć u iznosu od 152.000,00 KM", naveli su.

Ministarstvo turizma se miješa u odnose na tržištu "Ministarstvo okoline i turizma FBiH nepravednom odlukom o dodjeli pomoći direktno se miješa u odnose na tržištu i diskriminira učesnike na tržištu omogućavajući jednima da od ogromnih iznosa dobijenog novca mogu da ne rade ništa narednih pet godina, a druge tjera u propast onemogućavajući im da dobiju pomoć", naveli su.

Na kraju su zaključili da će odluka Ministarstva okoline i turizma FBiH o dodjeli pomoći izazvati niz tužbi koje će u konačnici dovesti do štete po budžet FBiH.