Dugogodišnji problem
0

Rješavanje za deponiju Uborak kod Mostara se ne nazire, sačekat će se ponovljeni sudski postupak

S. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Na posljednjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bilo je riječi i o deponiji Uborak u Mostaru, o čemu se oglasila ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.

Ministrica Pozder i resorno ministarstvo su usvojili Izvještaj Interresorne radne grupe za potrebe ponovnog razmatranja izmjene ili prestanka važenja okolišne dozvole za Deponiju Uborak. Radi se o okolišnoj dozvoli od 16.1.2023. godine investitora J.P. Deponija d.o.o Mostar, a Vlada je Interresornu radnu grupu zadužila da nastavi aktivnosti u skladu sa zadacima iz Rješenja o imenovanju.

Što se tiče usvojenog izvještaja, u njemu je istaknu to to da je jedan od prioriteta ministarstva bio rješavanje ovog upravnog postupka u smislu sagledavanja relevantnih činjenica te je stoga održano više radnih sastanaka sa Upravom Grada Mostara i Udruženjem, a ministrica je 14. septembra 2023. godine formirala komisiju u čijem sastavu su bili stručnjaci, inspekcija kao i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, s ciljem snimanja postojećeg stanja na deponiji.

"Federalno ministarstvo je uputilo i urgencije prema Kantonalnom sudu u Sarajevu za ubrzavanje upravnih sporova koji se odnose na Deponiju Uborak, a to su okolišna dozvola i Plan prilagođavanja za zatvaranje deponije, te je Sud po ubraznom postupku uzeo u razmatranje ova dva predmeta. Interresorna radna grupa zaključila je da izmjene okolišne dozvole u smislu njenog poboljšanja ne bi mogle doći u obzir bez ažuriranja ili izrade nove Studije uticaja na okoliš, uzimajući u obzir i analizu i stručna mišljenja članova komisije iz izvještaja. Utvrđene korekcije koje bi trebalo izvršiti po analizi ove interresorne grupe prema procjeni iznose 80 posto u odnosu na postojeći tekst", navela je federalna ministrica.

Pozder je dodala da je Radna grupa u svojim zaključcima istakla i da je, s obzirom na navedeno i trenutnu situaciju na lokalitetu Uborak-Buđevci, optimalna opcija da se sačeka sudska presuda, kao i da je, ukoliko presuda bude glasila da se postupak vraća na početak, potrebno ažurirati ili izraditi novu Studiju uticaja na okoliš, uvažavajući analizu i mišljenja članova komisije, te samim tim osigurati kvalitetnu okolišnu dozvolu.

U ovim zaključcima je navedeno i da, u skladu sa članom 97. Zakona o zaštiti okoliša, okolišna dozvola također može biti poništena od Federalnog ministarstva okoliša i turizma zbog pogrešne i nepotpune primjene zakona, a u prvom redu Zakona o zaštiti okoliša i Zakona o upravljanju otpadom.

"S obzirom da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma 21. decembra 2023. godine zaprimilo presudu Kantonalnog suda da se predmet vraća na početak, ovo ministarstvo će postupiti u skladu sa presudom te osigurati da se postupak provede ispravno i da se uvaži mišljenje ove interresorne radne grupe i struke, kako bi se osigurao što kvalitetniji dokument", obrazložila je ministrica Pozder.