Višegodišnja kriza
32

Bennetonove boje sve više blijede: Jedan od osnivača okrenuo leđa modnoj kompaniji

B. R.
Kompanija Benneton je u višegodišnjoj krizi (Foto: Shutterstock)
Kompanija Benneton je u višegodišnjoj krizi (Foto: Shutterstock)
Luciano Benneton je u intervjuu za italijanski list Corriere della Sera najavio ostavku na funkciji predsjednika nadzornog odbora kompanije Benneton. Poručio je da se osjeća izdanim od kompanijine uprave.

Optužio je Bennetonovog generalnog direktora Massima Renona da ga je lagao o stvarnom poslovanju. Naime, Benneton je tokom posljednje jeseni ušao u minus od 100 miliona eura. Luciano Benneton je naveo da će ostavku podnijeti 18. juna ove godine na skupštini dioničara.

Očekuje se da će biti smijenjena i cijela uprava, ali još nije poznato ko će biti novi generalni direktor. Lucianovom ostavkom, niko od članova porodice Benneton kao osnivača kompanije neće biti u upravi ili nadzornom odboru kompanije. Tako prvi put u Bennetonovom rukovodstvu neće biti članova porodice koja je osnovala kompaniju. Inače, Benneton su 1965. osnovali braća Luciano, Gilberto, Carlo i njihova sestra Giuliana.

Kriza u Bennetonu traje duže vrijeme. Luciano, koji je stariji od dva brata i sestre, povukao se iz operativnog upravljanja kompanijom prije više od 12 godina. No, ponovo se angažovao 2017. godine, kada je imao 82 godine. Tada je Bennetonov akumulirani gubitak iznosio 600 miliona eura. Zbog konkurencije, kao što su H&M i Zara, Bennetonove boje su počele da sve više blijede.

Ovaj italijanski brend je dio holdinga Edizione koji vodi Lucianov sin Alessandro. Urušavanju modnog brenda je doprinio katastrofalan imidž porodice, što je posljedica urušavanja mosta u Genovi 2018., kada su poginule 43 osobe. Naime, most je bio dio dionice autoputa čiji je operater bila kompanija Autostrade d'Italia u vlasništvu holdinga Edizione. Tužilaštvo tvrdi da je operater zanemario održavanje mosta kako bi uštedio novac i dioničarima garantovao visoke dividende.

Porodica Benneton je preko noći dobila imidž pohlepnih kapitalista koji su ubili ljude zarad profita. Kasnije su prodali svoj vlasnički udio u kompaniji Autostrade d'Italia.

Saga o Bennetonu, koja ima još jedno tužno poglavlje, nekada je bila tipična priča o uspjehu italijanskog porodičnog kapitalizma. Luciano je rođen 1935., a u ranoj mladosti je ostao bez oca. S 14 godina je u svom rodnom mjestu Ponzano počeo raditi kao prodavač tkanina.

Zainteresovanost za ono što radi je izazvao džemperima koje je plela njegova sestra Giuliana. Tako je nastala poslovna ideja koja je preplavila svijet. Samo deset godina nakon osnivanja, kompanija Benneton je bila najveći svjetski proizvođač trikotaže, piše list Der Standard.