Kandidat DF-a
414

Goran Mačkić iz Banje Luke morat će priznati genocid ukoliko želi biti ministar u Sarajevu

Er. M.
Goran Mačkić
Goran Mačkić
Kandidat Demokratske fronte (KS) za ministra privrede Kantona Sarajevo Goran Mačkić neće dobiti podršku za imenovanje ukoliko za govornicom Skupštine KS bude negirao genocid i karakter agresije na BiH.

Sredinom marta 2020. godine trebao bi biti imenovan novi saziv Vlade Kantona Sarajevo u kojem će poluge u izvršnoj vlasti preuzeti Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB).

Od početka ovog mjeseca javnosti su poznata imena kandidata za ministre, a opozicija je već najavila da će od potencijalnih ministara tražiti da odgovore na konkretna pitanja prije nego se njihova imenovanja stave na glasanje.

Predsjednik Naroda i pravde i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković poručio je da će od kandidata DF-a za ministra privrede KS Gorana Mačkića, a koji dolazi iz Banje Luke, tražiti da iznese svoje viđenje agresije na BiH, kaže šta misli o genocidu u Srebrenici i 9. januaru.

"Predložili su nam politologa iz Banje Luke na čelo Ministarstva privrede KS. Lika koji ima kafanu Tri paprike (u Banjoj Luci) i čije 'sjajne rezultate' u oblasti privrede Google ne prepoznaje. U okviru tog ministarstva nalazi se Centar naprednih tehnologija koji je podrška razvoju namjenske industrije. Osjetljiva tema. Kako Goran gleda na agresiju na našu zemlju, šta misli o genocidu u Srebrenici, 9. januaru? Pitanja su na koja želim čuti odgovor, iako ga eventualno normalni stavovi ne amnestiraju od činjenice da je politolog sa skromnim rezultatima u privredi, a treba da vodi resor u KS koji generiše 1,1 milijardu KM PDV-a godišnje više od cijelog manjeg entiteta RS. U Sarajevu, istina je, živi posljednjih nekoliko mjeseci", naveo je Konaković.

Upravo od njegovog stava o karakteru agresije na BiH, genocidu u Srebrenici i proslavi neustavnog 9. januara kao Dana RS-a ovisit će i njegovo imenovanje na poziciju kantonalnog ministra. Naime, zastupnici SDA zasigurno neće podržati ulazak u Vladu KS čovjeka koji negira genocid u Srebrenici ili koji zastupa tezu da je u BiH bio građanski rat, a suludo je očekivati da će na takvo što pristati i zastupnici SBB-a.

Na drugoj strani postavlja se pitanje da li će Mačkić, čija porodica živi u entitetu RS, imati hrabrosti da prizna historijske činjenice, a to je da se u Srebrenici dogodio genocid i da je na našu zemlju izvršena agresija. Mačkić će zasigurno, ukoliko DF ne povuče kandidaturu, morati jasno iznijeti i svoj stav o Danu nezavisnost BiH, Danu državnosti BiH i eventualnoj ratnoj prošlosti članova svoje porodice, tj. da li su bili članovi Vojske RS-a.