Iako struka postoji
27

KCUS nema izolatorij: Šta ako se u BiH pojavi slučaj koronavirusa?

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iako pacijenti zaraženi koronavirusom moraju biti hitno smješteni u izolaciju, Bosna i Hercegovina mogla bi imati veliki problem u slučaju potvrde zaraznog oboljenja u našoj zemlji zbog nedostatka izolatorija.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrđuju nam da oni nemaju adekvatne izolatorije.

Klinika u Sarajevu, kako su nam odgovorili, raspolaže educiranim i stručnim kadrom, potrebnom opremom i sredstvima za dijagnostiku te dovoljnim brojem soba na Klinici za infektivne bolesti za izolaciju pacijenata oboljelih od zaraznih bolesti kao što su gripa, morbili, varičele, meningitis...

Kako saznajemo, najveći broj kapaciteta KCUS-a trenutno je zauzet pacijentima oboljelim od zaraznih bolesti, dominantno onim oboljelim od Influence A H1N1-pdm2009, u javnosti poznatije kao svinjska gripa.

Potrebne odvojene prostorije

Međutim, vodeći se preporukama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), KCUS, kao ni ostale zdravstvene ustanove u KS, ne posjeduje odgovarajući prostor koji bi ispunio uslove za prihvat i tretman pacijenata sa sumnjom na infekciju koronavirusom. Stoga, govore nam iz sarajevske klinike, pacijenti zaraženi koronavirusom se ne mogu smještati u ustanove u kojima su hospitalizirani pacijenti s drugim dijagnozama.

"Pacijenti sa sumnjom ili potvrdom infekcije koronavirusom zahtijevaju odvojene ustanove, izolatorij, gdje bi se vršili pregledi, dijagnostika i dalji tretman. To podrazumjeva odvojene čekaonice, posebne jednokrevetne sobe s negativnim tlakom i visok stepen zaštite medicinskog osoblja", pojašnjava nam Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a

S tim u vezi Krizni štab Kantona Sarajevo je usvojio zaključak da se urgentno pronađe adekvatan prostor na području Kantona Sarajevo koji bi ispunjavao navedene uslove.

Planira se alternativa

"Trenutno je prijedlog da se izolatorij formira u krugu Opće Bolnice 'Prim.dr Abdulah Nakaš', u prostorijama koje koristi VSTV, a u vlasništvu su Ministarstva odbrane BiH, kao alternativni prijedlog je izgradnja privremenog objekta u krugu Kasarne Rajlovac", dodaje Baljić.

Još i prije formiranja Kriznog štaba, cijeneći ozbiljnost situacije, KCUS je ponudio prostor u svom vlasništvu koji trenutno koristi KJU "Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba".

"Ovaj prostor se brzo može adaptirati i prilagoditi zahtjevima koje postavlja CDC za ustanovu ovog tipa, a u cilju prevencije širenja bolesti kao i zaštite stanovništva", kažu iz KCUS-a.

Na kraju iz Klinike za infektivne bolesti KCUS-a naglašavaju da izolatorij za pandemije ili masovno zbrinjavanje bolesnika ne smije biti smješten u ustanove u kojima su smješteni bolesnici oboljeli od drugih bolesti, jer bi to direktno ugrozilo njihovo zdravlje i život.