Zgrada 15. maj u Tuzli
61

Žestoke riječi Envera Bijedića: Tužilac koji me reketirao vodi istragu protiv mene

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Tužilaštvo TK vodi istragu u vezi izgradnje zgrade 15. maj u kojoj su oštećeni kupci stanova, a u svojstvu osumnjičenog saslušan je državni zastupnik Enver Bijedić koji je danas iznio niz optužbi na račun gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i kantonalnog tužioca Ćazima Serhatlića.

U Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli vodi se istraga zbog zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju i sumnji u nenamjensko trošenje novca tokom izgradnje Stambeno-poslovnog kompleksa (SPO) 15. maj.

Bijedić je na poziciji direktora Direkcije za izgradnju potpisao ugovor s građevinskom firmom Giprom koja je bila izvođač radova. Svi radovi su trebali biti završeni 2009., međutim deset godina kasnije vlasnici koji su kupili stanove, poslovne prostore i garaže u svoje jedinice nisu uselili.

Tužilaštvu TK su zbog ovog slučaja prijavljeni tadašnji članovi Nadzornog odbora Direkcije za izgradnju u Tuzli, zatim investitori i pojedini članovi gradske administracije, a u svojstvu osumnjičenog već je saslušan Enver Bijedić koji je danas u prostorijama stranke koju predvodi Socijaldemokrati BiH, u prisustvu stranačkih kolega, održao konferenciju za medije na kojoj je iznio niz optužbi na račun gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i tužioca koji vodi predmet Ćazima Serhatlića.

Bijedić je priznao da su kupci stanova i poslovnih prostora u SPO 15. maj oštećeni, naglasivši da je potrebno ući u suštinu i pogledati dokumente, a prije svega ugovor o građenju koji je potpisan između Direkcije za izgradnju i kompanije Giprom, gdje su jasno definisane obaveze obje strane. Kako je kazao, prema tom ugovoru, Gipromu je pripalo 77 posto ukupne površine objekta, dok je direkciji 23 posto.

"S obzirom na to da je istražni postupak u kojem sam ispitan kao osumnjičeni nenamjensko trošenje sredstava, konsultovao sam se sa mnogim finansijskim stručnjacima i prema njihovom mišljenju te Zakonu o finansijskom poslovanju prvnih subjekata, ne postoji izričita naredba ili odredba kojom se pravni subjekt Direkcija za izgradnju obavezuje da dobijena novčana sredstva od kupaca po osnovu prodaje stanova mora pohranjivati na poseban račun i da se moraju koristiti za finansiranje izgradnje SPO 15. maj", kazao je Bijedić.

On ne spori istragu, ali kao građanin BiH traži fer i pošten postupak za koji navodi da se u ovom trenutku na takav način ne vodi. On je naveo da su do sada po ovom predmetu bile dvije krivične prijave u Tužilaštvu TK. Prva kao anonimna 2014. protiv gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, vlasnika Giproma Saliha Šabovića, njega kao direktora Direkcije za izgradnju i drugih. Udruženje građana 15. maj 2017. je podnijelo prijavu protiv 11 osoba i organizacija među kojima je i Bijedić.

"Tužilac Ćazim Serhatlić od 11 je samo pincetom izvadio mene i pozvao u svojstvu osumnjičenog. Zašto je to urađeno? Pa svima je poznata patološka mržnja Jasmina Imamovića prema meni", kazao je Bijedić koji je konferenciju za medije nastavio tako što je, kako je potcrtao, iznio čvrste dokaze o vezi između Imamovića i Serhatlića.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Iznoseći informacije Federalnog ministarstva za boračka pitanja, Bijedić je kazao da je Serhatlić demobilisan iz Armije BiH tako što je uzeo 24 lična dohotka u iznosu od 18.000 KM uz uslov da država nema više obaveze prema njemu, kao ni o njegovom zapošljavanju.

"Uprkos tome, Imamović ga je zaposlio na mjesto šefa za inspekcijske poslove u Općini Tuzla. Dakle, on je bio šef inspekcije kada su na SPO 15. maj nelegalno dograđivana tri sprata, a u vrijeme kada sam ja već bio ministar u Federalnoj vladi. Serhatlić to nije spriječio, iako je trebao", tvrdi Bijedić koji ima i nezvanične informacije da su Imamović i Serhatlić u navodnoj rodbinskoj vezi.

Još jednu tešku optužbu Bijedić je iznio na račun Serhatlića, navodeći, kako je kazao, klasičan primjer reketiranja.

"U vrijeme dok sam bio ministar, Serhatlić je tražio od mene da mu suprugu zaposlim na neodređeno vrijeme u regionalnom centru BH Telecoma u Tuzli, inače će on iskoristiti svoje ovlasti kao šef inspekcija i zabraniti rad baznih stanica BH Telecoma koje se nalaze oko Tuzle. Ovdje postoji i svjedok, tadašnji direktor regionalnog centra BH Telecoma u Tuzli Miralem Jahić koji je spreman svjedočiti", istakao je Bijedić, naglasivši da suprugu Serhatlića nije zaposlio.

Zbog sumnje na nepostojanje objektivnosti, povezanosti te tendencije Bijedić je 28. novembra ove godine Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli i glavnom tužiocu Tomislavu Ljubiću uputio zahtjev za izuzeće Ćazima Serhatlića iz predmeta koji se trenutno vodi. Također, danas je najavio i moguće podnošenje krivične prijave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) protiv Serhatlića i Imamovića.

"Zahtjevam od zamjenika glavnog kantonalnog tužioca Jezdimira Spasojevića da prouči ovaj predmet, posebno nalaz vještaka finansijske struke kojeg Serhatlić krije. Također, pozivam VSTV i disciplinskog tužioca da ispitaju sve moje navode, a ako nešto nije tačno spreman sam odgovarati. Također, pozivam SIPA-u da ispita cijeli slučaj, odnosno sve učesnike, a prvo mene, pa Imamovića, Serhatlića i sve ostale koji su učestvovali u ovom predmetu", istakao je Bijedić.

Bijedić se osvrnuo i na izvještaj finansijske policije od 29. augusta 2016. godine u kojem je navedena izgradnja Panonskih jezera u Tuzli. Bijedić je kazao da ovaj izvještaj tužilac Serhatlić još uvijek nije proučio, a njegovi korijeni se vuku iz perioda kada je Direkcija za izgradnju podigla kredit, a novac je utrošen u izgradnju tuzlanskog slanog jezera.

"U ovom izvještaju se kaže da je postojala očigledna namjera Općine Tuzla da do nedostajućih sredstava u budžetu dođe na štetu Direkcije za izgradnju, a svi koji se razumiju u pravo znaju da je očigledna namjera krivično djelo. Direkcija je bila natjerana da u NLB banci uzme kredit u iznosu od 1.200.000 KM te izgradi Panonsko jezero. Taj kredit s kamatama je došao na nekih 1.800.000 KM, a dok sam ja bio direktor on je vraćen u cijelosti. Onda se dogodilo nešto interesantno, Imamović je to jezero koje je u vlasništvu Direkcije za izgradnju preknjižio na Općinu Tuzla", tvrdi Bijedić.

Nakon svih iznesenih optužbi Klix.ba je kontaktirao tužioca Ćazima Serhatlića koji nam je kazao da je Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli upućen zahtjev za njegovo izuzeće iz predmeta.

Konkretne optužbe koje mu na teret stavlja Bijedić danas nam nije mogao komentarisati. To će, kako je naveo, učiniti nakon što detaljno pregleda snimak konferencije za medije koju je danas organizovao Bijedić.

Kontaktirali smo i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića koji nije odgovarao na naše pozive.