Svjetska premijera
384

Predstavljanje osme generacije Volkswagenovog Golfa

E. Z.
Volkswagen danas predstavlja osmu generaciju svog legendarnog kompakta, modela Golf. Pratite sa nama uživo svjetsku premijeru Golfa 8.

Golf je Volkswagenov bestseller već desetljećima. Dosad smo vidjeli sedam generacija koje su itekako prepoznatljive širom svijeta te imaju status vrijedan poštovanja.

Danas, 24. oktobra, kompanija Volkswagen predstavlja potpuno novi Golf, njegovu osmu generaciju te je u Wolfsburgu upriličena svjetska premijera koja će biti prenošena uživo širom svijeta.

Premijera je započela prijenosom sa crvenog tepiha gdje kao na velikim filmskim premijerama zavaničnici Volkswagena dočekuju goste i razgovaraju s njima i VIP osobama. Očekuje se čak šest stotina gostiju, među kojima su selektor njemačke nogometne reprezentacije Joachim "Jogi" Löw, pjevač Peter Maffay, bivši trkač Hans-Joachim Stuck kao i filmski producent Oliver Berben i brojni drugi glumci.

Lokacija događaja također je impresivna. Pozornica je 20 metara široka i 8 metara duboka. Bit će predstavljeno pet novih modela Golfa osme generacije ali i svih sedam prethodnih generacija. Iza njih će biti osvijetljen gigantski zid od 790 LED modula (širine 20 i 5 metara) s tačno 16.381.440 piksela.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ranije je najavljeno da će novi Golf biti bogato opremljen inovacijama i tehnologijom uključujući digitalizaciju i povezivost te da će imati veoma izražajan dizajn. Jasno, kao i u svakoj generaciji do sada dizajn Golfa evoluira te uvijek mora imati prepoznatljive dizajnerske elemente, gdje se posebno ističe široki C nosač krova kojeg je slavni Giugiaro dizajnirao još 70-ih godina na prvoj generaciji Golfa.

Najveće novosti definitivno donosi unutrašnjost osme generacije Volkswagen Golfa. Potpuna digitalizacija uz virtuelni kokpit i centralni ekran infotainmenta koji čini jednu cjelinu sa kokpitom gotovo su izbacili iz upotrebe fizičke prekidače. Ovo riješenje gornjeg dijela kokpita kao i centralni tunel koji je dobio potpuno nove prekidače i ručicu automatskog mjenjača pravi i jasnu vezu sa još jednom prestižnom markom iz Volkswagen grupacije. Naime, vrlo slična dizajnerska riješenja donijeli su nedavno Porsche 911 i Taycan.

Pratite uživo svjetsku premijeru iz Wolfsburg a koja počinje tačno u 18 sati i 30 minuta i saznajte šta to donosi novi Golf. Uskoro nakon toga donosimo vam detaljan pregled svih noviteta u Golfu 8.