Potvrda od 10 eura
7

Sistem ETIAS: Za ulazak u zemlje Schengena nema čekanja u redovima, ali je ipak potrebno odobrenje

Piše: Dž. Č.
Ilustracija
Ilustracija
Nakon što su iz Evropske unije stigle informacije kako državljani zemalja Zapadnog Balkana više neće moći putovati u zemlje Schengena bez odobrenja nadležnih službi EU, istražili smo na koji način će funkcionirati Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) te šta on znači za državljane Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH kazali su nam kako je cilj novog sistema suzbijanje nezakonitih migracija i jačanje sigurnosti u okviru EU. ETIAS treba doprinijeti osiguranju vanjskih granica i pružanju veće sigurnosti građanima, a služit će kao poveznica između sigurnosnih i migracijskih politika EU. Sistem ETIAS će se koristiti svim dostupnim podacima drugih službi te na taj način ojačati njihovu saradnju.

Povećanje sigurnosti na granicama

"Odobrenje za putovanje izdato putem ETIAS-a nije viza te se od vize bitno razlikuje u cijeni i proceduri izdavanja. Prema najavama iz EU, sistem bi trebalo da bude brz, učinkovit i jeftin. Predviđa da državljani zemalja obuhvaćenih liberalizacijom viznog režima i dalje mogu putovati bez viza, ali prije puta moraju dobiti odobrenje. To će omogućiti otkrivanje osoba koje bi mogle biti nezakoniti migranti ili predstavljati sigurnosni rizik prije njihovog dolaska na granicu, čime će se povećati sigurnost na vanjskim granicama EU", pojasnio nam je Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću u Ministartstvu vanjskih poslova BiH.

Prikupljanjem informacija koje bi mogle biti od velike važnosti za nadležna tijela država članica, ETIAS bi trebalo da riješi problem manjkavih informacija o putnicima bez viza. Ovaj sistem svim putnicima garantira potpunu zaštitu ličnih podataka u proceduri izdavanja odobrenja. Također, prethodna provjera svih putnika pojednostavit će nacionalne granične kontrole, ali i ostaviti pravo graničnim službama da odbiju ulazak, ukoliko to ocijene potrebnim.

Kako saznajemo, ETIAS-om će upravljati Evropska granična i obalna straža u saradnji s nadležnim tijelima država članica i Europolom. Agencija EU-LISA razvit će i osigurati tehničko upravljanje tim informacijskim sistemom.

Na osnovu čega će nadležni u EU donositi zaključak koja osoba predstavlja opasnost po sigurnost EU, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH nismo dobili odgovor.

Procedure dobijanja dozvole

Procedura za dobijanje dozvole bi trebalo da bude kratka. Putnici će prije putovanja morati popuniti obrazac na internetu te sačekati odgovor. U slučajevima kad ne bude potrebna daljnja analiza nečijih podataka, putnici bi trebalo da dobiju odgovor nekoliko minuta nakon podnošenja zahtjeva. Ako podaci budu odgovarali ili ako bude postojala određena sumnja, zahtjev će ručno obraditi nacionalna jedinica ETIAS-a odgovorne države članice. Naknadu od deset eura za podnošenje zahtjeva plaćat će samo punoljetne osobe.

"Podaci navedeni u zahtjevima automatski će se porediti s drugim bazama podataka EU-a kako bi se utvrdilo postoje li osnove za odbijanje zahtjeva za izdavanje odobrenja putovanja. Ako ne budu pronađene podudarnosti, odnosno rezultati, ili elementi zbog kojih bi bila potrebna daljnja analiza, odobrenje za putovanje bit će automatski izdato u kratkom roku", kazali su nam iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Odobrenjem putovanja ne daje se automatski pravo ulaska ili boravka u schengenskom prostoru, već konačnu odluku o tome donosi službenik graničnog nadzora. Odobrenje putovanja važit će tri godine ili do isteka valjanosti pasoša, ovisno o tome šta prije nastupi. Prije ukrcavanja u avione, brodove, autobuse, vozove ili druga prijevozna sredstva, putnici će morati pokazati dozvole za putovanje.

Regoje nam otkriva kako prijedlog novog evropskog sistema Evropske komisije mora proći predviđenu proceduru Evropskog parlamenta i Evropskog vijeća. Ukoliko prijedlog bude usvojen, konačna odluka mogla bi biti objavljena u službenom glasniku Unije krajem 2017. godine.

"Očekuje se da će cijela procedura biti okončana i sistem postati operativan do 2020. ili 2021. godine", dodao je Regoje.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je o navedenom prijedlogu, kao i postupku procedure njegovog usvajanja, obavijestilo nadležne institucije u BiH te će nastaviti pratiti postupak usvajanja ETIAS sistema. Nova pravila o ulasku državljana zemalja sa Zapadnog Balkana u zemlje Schengena neće se odraziti na eventualni ulazak naše zemlje u EU.