biznis
0

Željeznice FBiH: Kapital se umanjuje jer Vlada ne ispunjava svoje obaveze

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Gubici u Željeznicama FBiH nastali su zato što Vlada FBiH kao većinski vlasnik i osnivač ne ispunjava svoje obaveze o pitanju finansiranja ŽFBiH, a koje su regulirane Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombiniranog saobraćaja, koji je donesen 2003., saopćeno je iz tog preduzeća.

Iz Željeznica FBiH oglasili su se povodom informacije objavljene u medijima u vezi s Izvještajem Ureda za reviziju institucija u FBiH, po kojem je kapital Željeznica FBiH od 2004. do 2010. po osnovu iskazanih gubitaka smanjen za pola milijarde KM.

Ističu da samo po Zakonu o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombiniranog saobraćaja Vlada FBiH duguje ŽFBiH za period od 2004. do danas 420 miliona KM, bez kamata, a po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH, za period od 1. januara 2008. do 31. decembar 2012., Vlada duguje ŽFBiH još 171 milion KM.

Iz ŽFBiH podsjećaju da je ovaj zakon donesen u januaru 2009. da bi bili sanirani gubici u Željeznicama FBiH, nastali jer Vlada FBiH ne finansira to preduzeće u onoj mjeri u kojoj je potrebno i kako je obavezuje Zakon o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombiniranog saobraćaja.

Tvrde da u Vladi FBiH postoji inicijativa da Željeznice FBiH dizanjem komercijalnih kredita izmire ta dugovanja, što bi ovu kompaniju dodatno gurnulo u "apsolutno nepotrebno dužničko ropstvo".

  • Nedostaci u upravljanju konstatirani u Revizorskom izvještaju za 2010., tokom poslovne 2011. otklonjeni u gotovo svim konstatacijama. Od 25 preporuka koje su dali federalni revizori, Uprava ŽFBiH je do danas otklonila nedostatke za 21 preporuku, dok za ostale preporuke postoje objektivne okolnosti zbog kojih konstatirani nedostaci još nisu otklonjeni, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.