biznis
0

Željeznice RS se zasad neće zaduživati

FENA
Za sada neće biti ništa od novog zaduženja Željeznica Republike Srpske.

Nadzorni odbor ove kompanije povukao je, kako su obrazložili, zbog nepripremljene dokumentacije, sa dnevnog reda današnje Skupštine akcionara ovog preduzeća prijedlog odluka o kreditnom zaduženju u iznosu od 10 miliona, kao i odluku o odgođenom plaćanju poreznih obaveza od 17,4 miliona KM te o promjeni namjene utroška kreditnih sredstava.

Kredit od 10 miliona maraka bio je neophodan za održavanje tekuće likvidnosti tog preduzeća koje ima ukupne gubitke veće od 196 miliona KM.

U prijedlozima odluka za 6. vanrednu Skupštinu akcionara, koja je prvo bila najavljena za 27. august, ali je odgođena, bila je i informacija o poslovanju Željeznica RS za prvo polugodište 2012. godine, u kojoj se priznaje da je realni gubitak u tom periodu ustvari 9,9 miliona, a ne 5,9 miliona KM.

Da je Nadzorni odbor, kao predlagač, povukao pomenute tačke dnevnog reda iz opravdanih razloga, nepripremljene dokumentacije i nepribavljene saglasnosti nadležnih institucija Vlade RS-a, tvrdi predsjednik Skupštine akcionara “Željeznica” Milan Bešir te je u izjavi novinarima, nakon sjednice najavio da bi se ova pitanja trebalo da razmatraju u narednih mjesec dana na novoj sjednici Skupštine akcionara “Željeznica RS”.

S druge strane, pomoćnica ministra za željeznički, vodeni i vazdušni saobraćaj RS-a Vesna Vožni tvrdi da je iznenađena odlukom Nadzornog odbora da sa dnevnog reda Skupštine akcionara povuče tri tačke koje su veoma bitne za poslovanje ovog preduzeća.

Ona je dodala da “Željeznice RS” imaju podršku Vlade.

I generalni direktor tog javnog preduzeća Dragan Savanović potvrdio je da je Nadzorni odbor povukao ove tačke sa dnevnog reda Skupštine akcionara, zbog nedovoljno prikupljene dokumentacije i nepribavljene saglasnosti od Vlade RS-a

U ovoj informaciji uprave Željeznica konstatirano je i da je stalno generiranje poslovnog gubitka svih proteklih godina, nastavljeno i 2012., te da se, kao i prethodnih godina, sredstva predviđena za obnavljanje stalne imovine, zapravo koriste za podmirenje troškova tekućeg poslovanja, što predstavlja značajnu prepreku za proširenje ponude i konkurentno tržišno poslovanje u savremenom poslovnom ambijentu.

Također se konstatiraju i brojni, već poznati, problemi u radu „Željeznica RS-a“.

Međutim, još nije predložen niti usvojen plan reorganizacije. Sada je najavljen za oktobar mjesec.