BiH
0

Željeznice RS uzimaju novi kredit za tekuću likvidnost

FENA
Nakon nekoliko odgođanja Skupština akcionara Željeznica Republike Srpske ipak je donijela odluku da se ovo javno preduzeće zaduži za novih 10 miliona maraka, iako je taj iznos minimalan imajući u vidu brojna dugovanja, ali i gubitke od čak 190 miliona maraka.

Na upravi preduzeća je da realizuje kredit u narednom periodu, a koji ide, kako su obrazložili, za tekuću likvidnost.

Za neplaćene poreze trebalo bi, najvjerovatnije, da ode najveći dio tih sredstava, kao i za vraćanje dugova kolegama u FBiH.

Generalni direktor "Željeznica RS“ Dragan Savanović potvrđuje da će kredit „pokriti“ i obaveze koje nisu realizovali prilikom isplate plaća radnicima, jer nisu im uplaćeni doprinosi.

Kredit će iskoristiti da se Federalnim željeznicama uplate sredstava, zbog kojih su ranije tužili preduzeće u RS, kazao je Savanović.

"Željeznice RS“ već su ušle u brojna zaduženja, a samo inokrediti iznose 140 miliona maraka, dok dospjele rate umjesto njih vraća Vlada RS-a, sredstvima poreznih obveznika RS-a.

Predsjednik Skupštine akcionara "Željeznica RS" Milan Bešir potvrđuje da je jučer odobrena i odluka o zalogu na pokretnim stvarima preduzeća kako bi bio osiguran reprogram poreznog duga u iznosu od 11 miliona KM.

Ovo javno preduzeće godina gomila gubitke, a od obećanja da će donijeti i realizirati plan reorganizacije dalje nisu odmakli.

Stalna odgođanja tog pitanja samo produbljavaju krizu u „Željeznicama RS“.