Sjednica u Mostaru
0

Vlada zatražila od Željeznica FBiH da pripreme plan novih ušteda

SRNA
Vlada Federacije BiH prihvatila je danas informaciju o stvaranju sistema održivog finansiranja željezničkog sektora.

Vlada je zatražila od Uprave "Željeznica FBiH" da pripremi akcioni plan s ciljem pronalaženja unutrašnjih rezervi za nove uštede, kao i plan dodatnih mjera za stabilizaciju poslovanja.

Federalna Vlada saopćila je da je obavezala ministarstva saobraćaja i komunikacija i finansija da se uključe u realizaciju ovih zaključaka.

Samostali sindikat željezničkih radnika u BiH najavio je prošle sedmice da će doći do totalne blokade željezničkog saobraćaja ukoliko Vlada i resorno ministarstvo ne uplate dugovanja Željeznicama FBiH.

Uprava Javnog preduzeća "Željeznica FBiH" kritikovala je federalnog ministra saobraćaja i komunikacija Envera Bijedića da je neradom doprinio dodatnom urušavanju ovog preduzeća.

Iz Uprave navode da Bijedić za vrijeme svog mandata nije učinio ništa za "Željeznice FBiH" i da će zbog njegovog nemara BiH od januara 2013. godine biti jedna od rijetkih zemalja u svijetu kojoj će biti uskraćeno odvijanje međunarodnog putničkog saobraćaja.

Na sjednici Vlade Federacije BiH predstavnici Ministarstva finansija upoznali su Vladu o broju izvršnih, a nerealizovanih sudskih odluka, te o visini potraživanja koja mogu opteretiti Budžet Federacije BiH.

U dokumentaciji ovog ministarstva evidentirano je 5.752 ovakvih potraživanja u iznosu 21.057.500 KM. Na ove obveze se, shodno Zakonu o visini stope zatezne kamate, na dan isplate obračunava kamata od 12 posto godišnje.

U Budžetu za ovu godinu za izvršenje presuda i rješenja o izvršenju predviđeno je 11.000.000 KM. U nedostatku sredstava u tekućoj godini, sredstva treba planirati u sljedećim godinama i na taj način vršiti isplatu sukcesivno, rečeno je na sjednici Vlade FBiH.