{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada zatražila od Željeznica FBiH da pripreme plan novih ušteda

S
19.9.2012. u 13:32
0
2
Vlada zatražila od Željeznica FBiH da pripreme plan novih ušteda
0
Vlada zatražila od Željeznica FBiH da pripreme plan novih ušteda
Vlada Federacije BiH prihvatila je danas informaciju o stvaranju sistema održivog finansiranja željezničkog sektora.
Vlada je zatražila od Uprave "Željeznica FBiH" da pripremi akcioni plan s ciljem pronalaženja unutrašnjih rezervi za nove uštede, kao i plan dodatnih mjera za stabilizaciju poslovanja.

Federalna Vlada saopćila je da je obavezala ministarstva saobraćaja i komunikacija i finansija da se uključe u realizaciju ovih zaključaka.

Samostali sindikat željezničkih radnika u BiH najavio je prošle sedmice da će doći do totalne blokade željezničkog saobraćaja ukoliko Vlada i resorno ministarstvo ne uplate dugovanja Željeznicama FBiH.

Uprava Javnog preduzeća "Željeznica FBiH" kritikovala je federalnog ministra saobraćaja i komunikacija Envera Bijedića da je neradom doprinio dodatnom urušavanju ovog preduzeća.

Iz Uprave navode da Bijedić za vrijeme svog mandata nije učinio ništa za "Željeznice FBiH" i da će zbog njegovog nemara BiH od januara 2013. godine biti jedna od rijetkih zemalja u svijetu kojoj će biti uskraćeno odvijanje međunarodnog putničkog saobraćaja.

Na sjednici Vlade Federacije BiH predstavnici Ministarstva finansija upoznali su Vladu o broju izvršnih, a nerealizovanih sudskih odluka, te o visini potraživanja koja mogu opteretiti Budžet Federacije BiH.

U dokumentaciji ovog ministarstva evidentirano je 5.752 ovakvih potraživanja u iznosu 21.057.500 KM. Na ove obveze se, shodno Zakonu o visini stope zatezne kamate, na dan isplate obračunava kamata od 12 posto godišnje.

U Budžetu za ovu godinu za izvršenje presuda i rješenja o izvršenju predviđeno je 11.000.000 KM. U nedostatku sredstava u tekućoj godini, sredstva treba planirati u sljedećim godinama i na taj način vršiti isplatu sukcesivno, rečeno je na sjednici Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: