Najava štrajka sindikata
0

Da Vlada provodi zakone Željeznice FBiH ne bi bile u ovoj situaciji

FENA
Da Vlada FBiH provodi zakone koje je sama donijela, Željeznice FBiH, njeni uposlenici i članovi njihovih porodica, danas uopće ne bi bili u ovako teškoj situaciji, saopćeno je iz Željeznica FBiH, povodom najave štrajka pet sindikata u tom preduzeću, zbog neuplaćenog zdravstvenog osiguranja.

Obaveze uplate svih doprinosa, što znači i zdravstvenog osiguranja za željezničare do 2008. godine i za period od 1.1.2008. do 31.12.2012. godine, kako se navodi, obaveza je Vlade FBiH po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji JP ŽFBiH, donesenom u januaru 2009. godine.

"Zbog neprovođenja Zakona o konsolidaciji i činjenice da Zakon prestaje važiti 31.12.2012. godine, kao i činjenice da stoji izvršna obaveza prema Poreznoj upravi FBiH u iznosu od 142 miliona KM , Vlada FBiH je formirala Komisiju na čelu s Ministarstvom finansija, koja je trebala dati prijedlog rješenja obaveza iz navedenog zakona. Članovi Komisije nametnuli su prijedlog po kojem se od sve četiri tačke ovog zakona, predlaže implementacija samo četvrte tačke na način da se na te obaveze dodaju i nedospjele obaveze po međunarodnim kreditima do 2015. godine te da se ukupna ova obaveza od 171 miliona KM plati u naredne tri godine", kaže se, između ostalog, u saopćenju ŽFBiH.

Od tog prijedloga, kako se dodaje, članovi komisije ŽFBiH izdvojili su svoje mišljenje, zato što ono ne sadrži nikakva rješenja za plaćanje obaveza prema javnim fondovima (rješenje na 142 miliona KM), kao ni obaveza prema stranim željezničkim upravama.

U saopćenju se ističe da je Vlada FBiH na 62. sjednici 27.9.2012. godine prihvatila prijedlog Komisije da se učine napori na uspostavljanju kreditne sposobnosti ŽFBiH da bi se putem komercijalnih kredita i drugih izvora finansiranja riješile obaveze prema javnim fondovima i ostalim obavezama iz zakona.

"Međutim, taj prijedlog, umjesto da sistemski riješi problem dugovanja Željeznica FBiH prema javnim fondovima, ponovo bi gurnuo Željeznice FBiH u dužničko ropstvo i to za dugovanja koje je na sebe preuzela Vlada FBiH", navodi se u saopćenju ŽFBiH te dodaje da je to preduzeće putem raznih uplata, koje su bile, a koje su i sada obaveza Vlade FBiH, samo slabilo svoju finansijsku stabilnost.

Kako se dodaje, Željeznice FBiH više nisu u prilici izmirivati dugovanja koja su u obavezi Vlade FBiH, zbog čega ispaštaju radnici, a sve zbog nedovoljnog i po zakonu obaveznog finansiranja održavanja željezničke infrastrukture i sufinansiranja putničkog i kombinovanog saobraćaja, što je obaveza Vlade FBiH.

Zato Željeznice FBiH, prvenstveno radi svojih uposlenika i njihovih osnovnih prava, insistiraju na kvalitetnim i dugoročnim zakonskim rješenjima i, prije svega, na kvalitetnoj provedbi tih zakona.