Komentari (53)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
currency board neupitno ima svoje mane, ali ukinuti ga bi znacilo ovoj stoci na vlasti dati printer za pare u ruke, a tu bi nam i kraj bio....
bravo za komentar
Unazad 25 godina je vanjskotrgovinski deficit cirka 6-7 milijardi godisnje. S obzirom da se nove KM ne stampaju ( jer ne bi imake pokrica) pitanje je kako i ovo sto imamo nije nestalo. Odgovor je dijaspora. Kada bi dijaspora ptestala da trosi i da salje strane valute u BiH, KM bi kolapsirala u roku 3-4 godine.
ovaj hinjski pokusava da nam obori valutu, a time i drzavu
Profesore komplimenti...kao obicno iscrpna i jasna analiza,iz koje se uvijek nesto novo moze nauciti.Ali pobogu gdje nalazite vise strpljenja...ah,ako pocnem objasnjavati, moram se spustiti na nivo ovih ispod...
BiH se nalazi u politcikom intablitetu a ekonomi je porteban stabilitet, kontrola finansija je neophodna dok se postigne politicki stabilitet. Monetarna politika stabilizira privredu i drustvo, Na pitanje dali je idealna - ne nije - ali je portebna.
Currency board je imho odlican za BiH. Mogu samo zamisliti sta bi se desavalo sa kursom KM kada bi valutom "upravljali" ovi sto ne mogu 6 mjeseci vlast formirat. Imali bi inflaciju kao nekada Juga, Argentina... ovako je barem kurs stabilan.
Veliki stručnjak i pošten čovjek. A o našoj državi je suvišno više bilo šta da se kaže. Pa čemu se čudimo, nama upravlja PIC i visoki predstavnik. A našim političarima ne pada napamet ni minimum dogovora pa zašto bi, pogledajte im primanja.
sta ovaj sere ko god je skonto da marka bude vezana za euro treba mu dati nobela jer bi ovi nasi pravili inflaciju od 300.% ma dnevnoj bazi zato ne seri.
Neka nama currency boarda zasad, dok nam se mentalitet ne promijeni nabolje. Dobro kaže "lajavac", ukinuti CB značilo bi omogućiti pohlepnim kerovima (kakav je, npr. Mile Dodik, izvinjavam se poštenim Srbima) da štancaju KM po volji i tako poremete ionako krhke ekonomske prilike u zemlji.
Vidjeli smo na primjeru Jugoslavije šta znači kada vrh ima takav model kao sto je flukturijuci d kurs... neka nama fiksnog D kursa. mirniji smo i sigurniji...
Profesor je 100% upravu jer KM nema svoju vrijednost kilju je imala kad je uvedena i svezan kurs za euro, KM je u stavrnosti devalvirala najmanje za troduplo , to osjecaju izvoznici i gradjani , gradjani jer za svoja primanja sada mogu kupiti veoma malo dobara i usluga a izvoznici jer vise ne mogu koristit domace sirovine jer su preskupe a radna baza kojom su namirivali ostalo se osipa i nije zaintereseovana za rad
@tamburela KM nije devalvirala već je euro u prirodnoj inflaciji ovih 20 godina, naravno da će se osjetiti razlika u 500KM sada i prije 20g.
@tamburela nisi u pravu, najvise izvozimo u EU i kurs je vezan tako da nema nikakve devalvacije. KM je cak daleko iznad svoje realne vrijednosti, sto stimulira uvoz i drzi standard visim nego sto bi trebalo.
Za mir i rahatluk u BiH je samo zato sto dijaspora svake godine ubaci najmanje 3 milijardi KM preko bankovnih racuna, i potrosi jos 3 milijarde KM u kesu za vrijeme svog boravka u BiH. To je ukupno 6 milijardi KM. I pored toga, domicilno stanovnistvo i politicka elita na celu sa Baketom na njih gleda mrko i poprijeko iz zavisti i ljubomore.
Tekst je tako nafrljatan kao da ga je preveo Google translate. Jedva se snađoh.
Sjajna zapažanja!
KAKO LAZETE. KO GOD POGLEDA 3 VIDEA NASTALA U RAZLICITIM VREMENIMA VIDJECE DA VI NOVINARI LAZETE ZBOG CEGA GA JE PLJUNUO.1 - LAD JE UCENIKA ISTJERIVAO SA CASA KOJI NIJE HTIO IZACI PLJUNUO GA JE.2- KAD SU GA VUKLI PRED TABLOM OKO STOLICE NJIH 4 ILI 5 JED VA SE ODBRANIO 3 - LAD SU PUSTILI UZICKO PRED TABLOM NAPRAVILI KRUG OKO NJEGA .NI JEDAN NE ZNA IGRAT SAMO SU SE RAZISLI UZ SMIJEH.
Ovaj čovjek zna šta prića,postoje dvije vrste inflacije a to je kad vrijednost novca opada a druga je kada roba skaće a količina novca ostaje ista mi imamo ovu drugu inflaciju,on pokušava da izbalansira gubitak jer danas 1000km i prije 10 godina nema istu vijednost u kupovnoj moći.
Ukinuti to i da čin prije dotaknemo dno i onda metlom pometemo ove na vlasti a dovedemo mladost. Valjda nećemo postati Venezuela?