Delegacija Vlade RS u Londonu
0

U EBRD-u promoviran projekat Koridora 5-c koji prolazi kroz RS

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Delegacija Vlade Republike Srpske danas je u Londonu, u prostorijama Evropske banke za obnovu razvoj, predstavila projekat Javno privatnog partnerstva, autoput Doboj – Vukosavlje, kao dio evropskog koridora 5-C koji prolazi kroz Republiku Srpsku.

Evropska banka za obnovu i razvoj ranije je potvrdila spremnost da s 350 miliona eura kreditira budućeg privatnog partnera, zainteresiranog za izgradnju autoputa Doboj – Vukosavlje, dužine 46,6 kilometara.

"Autoputevi RS" su 1. augusta raspisali međunarodni javni poziv za realizaciju Projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju autoputa Doboj – Vukosavlje, kao dijela evropskog koridora 5-C, koji prolazi kroz RS.

Današnjoj prezentaciji su prisustvovali predstavnici nekoliko banaka: IFC banka, Espirito Santo Investment Bank, banca IMI SpA i Erste Group.

Prisutni su bili i predstavnici 11 kompanija, među kojima su iz Vlade RS-a izdvojili francuske kompanije Vinci concessions i Bouyques Travaux Publics, zatim austrijski Strabag AG kao i kompanije kao što su Heinrich &Mortinger GmbH, Intertoll Europe, Swietelsky –internarional, Egis Project, Cintra, Samsung C&T Corporation, Salini SpA te domaća kompanija Integra inženjering a.d.

Na prezentaciji su bili prisutni i predstavnici četiri evropske savjetničke kuće za transakcije: Deloitte, Capita Symonds, Hunton and Williams i Karanović i Nikolić.

Predsjednik entitetske vlade Aleksandar Džombić razgovarao je danas u Londonu i s direktorom EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Jean Mark Peterschmittom o mogućim vidovima saradnje s EBRD-om.

On je naveo da je, između ostalog, na sastanku razgovarano i o mogućnostima saradnje na realizaciji projekata zaštite od poplava, izgradnje irigacionog sistema, nastavku saradnje u oblasti infrastrukture, te kreditiranja projekata za mala i srednja preduzeća.

"Otvorili smo mogućnost novog projekta pod nazivom Krediti za energetsku efikasnost i već naredne sedmice će predstavnici kancelarije EBRD-a iz Sarajeva doći u Banju Luku na razgovore", izjavio je Džombić i dodao da je razgovarano i o mogućnostima direktnog kreditiranja privrede Republike Srpske.

Sastanku je prisustvovao i šef Kancelarije EBRD-a u BiH Libor Krkoška, saopćeno je iz Vlade RS-a.