biznis
0

RS traži partnera u izgradnji dijela koridora Vc

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" objavilo je danas javni poziv za realizaciju projekta javnog-privatnog partnerstva za autoput Doboj – Vukosavlje, koji prolazi kroz RS i koji bi trebalo da bude dio evropskog koridora Vc.

Ovaj projekt se odnosi na finansiranje, projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje do 46,6 kilometara novog autoputa sa četiri trake od Doboja (granica sa Federacijom BiH) do Vukosavlja (granica sa Federacijom BiH).

Najvećim dijelom autoput će se sastojati od dvije saobraćajne trake u oba pravca, sa pomoćnom, zaustavnom trakom u oba pravca. Autoput će također sadržati više mostova, tunela, kao i druge strukture.

Projekt će se graditi u dvije faze.

Faza jedan će imati dva lota koji mogu da se grade istovremeno ili jedan za drugim, s tim da Lot 1 mora da se otvori prvi za saobraćaj.

Kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa plaćanjem naknade za raspoloživost puta, naknada se neće plaćati ni za jedan dio autoputa, dok ne počne plaćanje naknade za Lot 1, napominju iz "Autoputeva RS".

Izgradnja Faze dva zavisit će od postepenog završetka južnog priključenja autoputa Vc koji će izgraditi Federacija BiH.

Projekt također uključuje sve nove povezane petlje, pristupne puteve, naplatne rampe, centre za upravljanje i depoe za održavanje autoputa kao i opremu i sisteme za mjerenje težine vozila.

Privatni partner će primati naknadu za pružanje usluga projektovanja, izgradnje, upravljanja i održavanja autoputa putem sistema raspoloživog plaćanja, koje će biti plativo po završetku izgradnje lotova i po dobijanju upotrebnih dozvola, u skladu sa gore navedenim ograničenjima.

Period trajanja ugovora o javno-privatnom partnerstvu između "Autoputeva RS" i privatnog partnera će biti od 30 do 40 godina, s tim da će tačan period trajanja ugovora biti definiran u okviru kompetitivnog dijaloga i odredbama ugovora o javno-privatnom partnerstvu.

Garancija za ozbiljnost ponude će iznositi 500.000 eura, a garancije za dobro izvršenje posla će iznositi 10 posto od cijene izgradnje.

Sve domaće i strane osobe koje su zainteresirane za ovaj projekt mogu podnijeti zahtjev za učešće, a rok je, 12. oktobar 2012. godine, do 12 sati.

Vlada Republike Srpske i "Autoputevi RS" pozivaju sve zainteresirane učesnike da prisustvuju prezentaciji Projekta, u sjedištu EBRD-a u Londonu 6. septembra 2012. godine.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija kazao je ranije da bi radovi, kada se nađe koncesionar, na toj dionici autoputa Doboj- Vukosavlje trebalo da počnu 2014., a zna se i završetak – 2017. godine.

Vlada RS-a je početkom jula utvrdila i druge detalje o "Projektu javno-privatnog partnerstva u izgradnji, finansiranju, korišćenju, održavanju i upravljanju tom dionicom autoputa, odnosno dijela koridora Vc kroz RS"

Naime, prijedlogom ovog projekta procijenjena je vrijednost investicije na 260 do 350 miliona eura, a interna stopa povrata na sedam od 14 posto, uz vrijeme trajanja ugovora o javnom privatnom parnerstvu na 30 godina.

RS, odnosno "Autoputevi RS" već su dogovorili kreditno zaduženje kod EBRD-a na iznos od 150 miliona eura za izgradnju prve dionice autoputa Banja Luka - Doboj, na relaciji Prnjavor - Doboj.