biznis
23

Sajam zapošljavanja: 85 posto studenata AUBiH-a se zaposli u prvoj godini poslije diplomiranja

Klix.ba
Sajam zapošljavanja na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini (AUBiH) i ove godine okupio je renomirane domaće i strane kompanije i organizacije sa kojima Univerzitet sarađuje i na kojima studenti obavljaju prakse ili rade, te zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji uspeva da iz generacije u generaciju zaposli 85 posto svojih studenata u prvoj godini posle diplomiranja.

Ovaj sajam zapošljavanja je specifičan jer Univerzitet svojim partnerima-kompanijama i organizacijama pruža jedinstvenu priliku da se bolje upoznaju sa vještinama i znanjem koje studenti Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini poseduju i to kroz posebne programe individualnih sesija sa studentima tokom trajanja Sajma.

Studenti zahvaljujući ovom inovativnom pristupu, imaju intervjue za realne poslove i mogućnost direktnog zaposlenja na licu mjesta. Studenti AUBiH-a danas rade u kompanijama kao što su Google, EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj), KPMG, ICTY (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju), Raiffeisen banka i mnoge druge.

Na ovaj način Centar za razvoj karijere na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini svojim studentima pomaže u pronalaženju adekvatnog posla i jača već postojeću saradnju sa domaćim i stranim organizacijama jer Univerzitet svojim studentima treće i četvrte godine omogućava praksu tokom studija u renomiranim kompanijama i međunarodnim organizacijama.

Renomirane strane i domaće organizacije koje su se ove godine predstavile na AUBiH sajmu zapošljavanja i sa kojima AUBiH sarađuje (OSCE, Sberbanka, Konzum, Messer, Alma Ras, Unicredit banka, Authority Partners, Megamix, VB Leasing, Bosna Sunce Osiguranje, Sisecam Soda Lukavac, Ziraat banka, ICMP i mnoge druge) imale su priliku da među prvima odaberu najbolje kandidate.

Portali za zapošljavanje www.posao.ba i www.boljiposao.ba predstavili su studentima njihove usluge i trendove na tržištu rada u Bosni i Hercegovini.