BiH
57

Šesta generacija diplomanata: Studentima Američkog univerziteta dodijeljene diplome

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Vijećnici grada Sarajeva danas je održana svečana ceremonija dodjele diploma generacije 2011. – 2015. Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBiH).

Na svečanoj ceremoniji promovisanja šeste generacije diplomanata, pored predstavnika vlasti kantona Tuzla i kantona Sarajevo prisustvovali su i predstavnici mnogobrojnih inostranih diplomatskih misija među kojima ambasadori SAD-a, Pakistana i Hrvatske, OSCE misije u BiH, te predstavnici Ministarstava odbrane, sigurnosti, vanjskih poslova, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i ostali mnogobrojni gosti.

Na samom početku ceremonije prisutnima se obratio predsjednik Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, Denis Prcić kazavši kako mu je izuzetna čast što i ove godine američka vlada podržava američki sistem obrazovanja i što danas imaju tu privilegiju da kao glavnu govornicu i specijalnu gošću ugoste Maureen Cormack, ambasadoricu SAD-a u Bosni i Hercegovini, koja je diplomantima poželjela mnogo uspjeha u njihovom daljem akademskom i profesionalnom razvoju.

Dario Jovanović, student prve generacije diplomanata AUBiH istakao je vrijednosti, znanje i vještine koje je stekao na AUBiH-u, a koje su mu otvorile put uspjeha i napredovanja u karijeri.

''Obrazovanje je jedini kapital u koji vrijedi ulagati bez da ćete ikada osjetiti grižnju savjest što ste to učinili. Možda i najveća prednost obrazovanja je to što vas, pored svih drugih stvari, htjeli vi to ili ne, uči da budete bolji čovjek", kazao je Jovanović, dok je Irina Ćurović, studentica generacije 2011. – 2015. u svom govoru poručila:

"Zapamtite, mi imamo sposobnost da napravimo promjene."

Prof. emeritus dr. Sadik Latifagić, prorektor AUBiH-a, objasnio je kako je Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini jedan od prvih koji je svoje savremene programe ponudio BiH i koji je na svu sreću naišao na podršku i razumijevanje nadležnih institucija. Pojasnio je kako je eks katedra zamijenjena dijalogom student - profesor, pa je tako komunikacija između studenata i profesora moguća praktično svih 24 sata.

Prof. dr. Mustafa Festić, rektor AUBiH-a, ukazao je na izazove na koje mladi obrazovani ljudi nailaze, kao i da je znanje moćno oružje u borbi protiv nepovoljnih društveno razvojnih trendova.

"Mudar i znan čovjek sve je prevazišao. I najveće prirodne nedaće i kataklizme sanirao je i otklonio čovjek svojom stvaralačkom imaginacijom", kazao je Festić.

Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini svojim radom nastoji da poveća kvalitet obrazovanja i edukuje buduće lidere u Bosni i Hercegovini i jedina je visokoškolska institucija u regiji sa američkom akreditacijom (ACICS).

AUBiH je osnovan 2005. godine i ima za cilj da sadašnjim i budućim studentima u Bosni i Hercegovini pruži akademsko i profesionalno obrazovanje, zasnovano na američkom sistemu obrazovanja.

ACICS (Accrediting Council for Independent Colleges and Schools) je jedna od najuglednijih institucija za akreditovanje koja je sa radom počela 1912. godine i do sada akreditovala niz visoko obrazovnih institucija u SAD i svijetu. Njihov rad je priznat od strane američkog Ministarstva za obrazovanje i Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje.