BiH
0

Za studente Američkog univerziteta u BiH 55 stipendija u 2015. godini

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH) i ove godine dodjeljuje 55 stipendija za studente i ponosan je da ponudi posebno obrazovanje uspješnim i talentovanim studentima iz BiH i regiona putem punih ili djelimičnih stipendija, saopšteno je iz ovog univerziteta.

AUBiH je jedina visokoškolska institucija u regiji koja je akreditovana u Sjedinjenim Američkim Državama što omogućava zapošljavanje i nastavak studiranja studenata u BiH, regiji, SAD, EU.

Cjelokupna nastava se odvija na engleskom jeziku, a nastavni planovi i programi kao i pravila studiranja su usklađeni sa američkim i bolonjskim sistemom obrazovanja.

U skladu sa misijom univerziteta koja je prilagođena ekonomskim, političkim i sigurnosnim potrebama Bosne i Hercegovine i regije, AUBiH studentima širom regije pruža kvalitetno univerzitetsko i naučno–istraživačko obrazovanje i razvoj koji prati svjetske trendove u specijaliziranim oblastima međunarodnih finansija, međunarodnog marketinga, prava, međunarodnog prava, informacionih tehnologija, sigurnosti i odbrane, međunarodnih odnosa i diplomatije, industrijske tehnologije, software i sistem inžinjerstva, grafičkog i multimedija dizajna, međunarodne ekonomije i trgovine.

Predsjednik AUBiH Denis Prcić je naglasio da se ova visokoškolska ustanova, koja temelji američke i bh. vrijednosti obrazovanja, zalaže da cijena studiranja bude prilagođena mogućnostima prosječne porodice u BiH i regiji, a u isto vrijeme i da zadrži visoki kvalitet obrazovanja ispunjavajući američke i bolonjske standarde obrazovanja. AUBiH, koji je pristupačan potencijalnim studenatima širom regije ali i studentima različitog socio-ekonomskog statusa, je omogućio finansiranje na dvanaest rata od 370 KM mjesečno.

Na ovaj način AUBiH želi pružiti mogućnost studentima da, na osnovu individualne kvalitete odnosno rezultata testova iz osnovne matematike i engleskog jezika, prilikom upisa na Univerzitet dobiju stipendiju. Svi studenti su u mogućnosti da apliciraju za djelomične ili pune stipendije. Djelomične stipendije su zasnovane na ocjenama na prijemnom ispitu i prosjeku ocjena u srednjoj školi (za studente koji upisuju dodiplomski studijski program). Kako bi se osiguralo održavanje stipendije tokom cijelog studija, studenti moraju održati visok prosjek ocjena (GPA - Grade Point Average).

"Za sve zainteresovane na raspolaganju smo putem besplatne info linije: 080 020 137 ili putem e-mail: [email protected]", navode iz Američkog univerziteta u BiH.