{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rješenje za nezaposlenost: Dvojni sistem obrazovanja na Burch univerzitetu

Sponzorirani članak
20.5.2015. u 13:00
127
Rješenje za nezaposlenost: Dvojni sistem obrazovanja na Burch univerzitetu
127
Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini u prosjeku iznosi 43,12 posto od 2007. do 2015. godine, sa najizraženijom procentom ikad 46,10 posto u februaru 2013. godine i rekordno niskih 39,03 posto u maju 2008. godine.
Ustvari, jedan od najvećih problema mladih (osobe od navršenih 15 do 30 godina starosti prema Zakonu o mladima FBiH) u BiH jeste upravo nezaposlenost. Federalni zavod za zapošljavanje u najnovijim izvještajima koristi informaciju da su od ukupnog broja nezaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine trećina mladi dobi do 30 godina. Ovi alarmantni podaci ukazuju na problem za koji se otvoreno postavljaju pitanja: koji su uzroci i kako ih riješiti?

Burch Business Centar: otvoreno tržište rada za studente


Među glavnim razlozima za smanjene nezaposlenosti u Njemačkoj stoji program dvojnog obrazovanja za koji stručnjaci kažu da predstavlja novi i stručan pristup samoj edukaciji koja studente priprema za izlazak u realni sektor. Dvojni sistem obrazovanja sjedinjuje teoriju i praksu, doprinosi razvoju stručnih vještina kod studenata i nudi mogućnost zaposlenja ili prakse u toku samog studija. Kroz ovaj sistem studentima su raspoređena predavanja na bazi poslijepodnevnih sati dok su u jutarnjim terminima angažovani u preduzećima. Dakle, ovakav sistem obrazovanja studentima omogućava dokazivanje tokom cijele akademske godine.

U državi gdje se mladi susreću sa konstantnim problemima zaposlenja, pa čak i stručne prakse, dvojni sistem obrazovanja nudi mogućnost osposobljavanja za tržište i po završetku i potencijalno zaposlenje.

Kao pozitivan primjer profesionalne edukacije studenata kroz sistem dvojnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, Burch univerzitet pokrenuo je Burch Business Centar (BBC). Ovaj Centar je osnovan s ciljem jačanja saradnje Burč univerziteta sa poslovnom zajednicom, stvaranja platforme za umrežavanje i saradnju domaćih i međunarodnih firmi, kao i doprinosa razvoju poduzetništva i ekonomije u Bosni i Hercegovini.

Profesionalna prakse - prvi korak ka zapošljavanjuBurch univerzitet je trenutno dio mreže obrazovnih institucija u preko 150 zemalja svijeta, gdje svi partnerski univerziteti primjenjuju isti ili sličan sistem stručnih praksi i zapošljavanja. Prema dosadašnjim statistikama, 85 posto studenata po završetku ili u toku studija pronađu posao kako u lokalnim tako i u inostranim kompanijama. Na Burch univerzitetu ističu kako je sistem zapošljavanja brend strategija i oslonac dugoročnog uspjeha kako Univerziteta tako i države.

Burch Business Centar ima jasan cilj koji se odnosi na studente koji traže zaposlenje ili dugoročnu praksu. Članice BBC-a na ovaj način koriste najnoviji trend u pronalasku novih uposlenika za svoje kompanije koristeći provjerene informacije, što im, u krajnjoj liniji, donosi upošljavanje najboljih kadrova. Realizacija programskih ciljeva Centra ostvaruje se kroz organizaciju poslovnih treninga iz oblasti liderstva i upravljanja, finansija i računovodstva, marketinga i prodaje, upravljanja ljudskim potencijalima, operacija i drugih poslovnih funkcija, prezentacija domaćih i međunarodnih kompanija i korporacija, organizacija poslovnih večera i putovanja, organizacija poslovnih konferencija i okruglih stolova. Centar ima za cilj jačanje saradnje, ali i uzajamno profesionalno napredovanje akademske i poslovne zajednice.

To je potvrdila i Zana Pekmez, član uprave Privredne Banke Sarajevo dd, kazavši da članstvo u BBC-u pruža jedinstvenu priliku regrutovanja talentiranih studenata za praksu i zapošljavanje.

Obaveza nam je pomoći studentima pri zapošljavanjuNa Burč univerzitetu smatraju da obaveza visokoškolskih ustanova nije samo u obrazovnom dijelu. Ističu da su u tom slučaju ovakve institucije svrha same sebi što, prema njihovom mišljenju, ne smije biti slučaj na ovom Univerzitetu. Naprotiv, pored kvalitetnog obrazovnog dijela bitan segment djelovanja čini i pomoć pri pronalasku adekvatnih poslovnih prilika studentima. To nam je u razgovoru potvrdio i direktor Centra, prof.dr. Nedim Čelebić.

“Burch Business Center je poslovna platforma koja pruža priliku studentima Burč univerziteta da lakše i brže dođu do prvog zaposlenja. Riječ je o nadogradnji već postojećeg sistema mentorstva na Burč univerzitetu koji ima za cilj da pomogne studentima da usmjere razvoj karijere u onoj oblasti u kojoj mogu dosegnuti svoj najveći potencijal i ostvariti najbolje rezultate”, kaže Čelebić.

Burch Business Center fukncioniše na način da omogućava studentima završnih godina svih fakulteta na Univerzitetu da provedu godinu dana stažirajući u vodećim domaćim i međunarodnim kompanijama u Bosni i Hercegovini i regiji. Studenti na taj način povećavaju šansu da ih kompanije u kojima stažiraju zadrže nakon diplomiranja. Sličnu korist ostvaruju i diplomanti, te studenti na postdiplomskim programima koji dobivaju šansu da direktno budu angažirani od strane kompanija koje su članice Burch Business Centra.

Saradnja sa Delegacijom njemačke privredeTragom uspješne saradnje s mnogim instancama kako bh. tako i međunarodnih privrednih društava, Burč univerzitet je kroz potpisivanje “Sporazuma o saradnji” ozvaničio i početak saradnje s Delegacijom njemačke privrede u Bosni i Hercegovini.

Cilj Sporazuma je organizovanje seminara i konferencija, osiguravanje stažiranja za studente, uzajamno podsticanju posebnih sredstava za majstore i doktore nauka.

"Saradnja između univerziteta i privatnih industrija su jedan veliki trend u cijelom svijetu. Mi smo izričito odlučili da sporazum potpišemo s Burč univerzitetom, čime ga izdvajamo kao prvi Univerzitet u BiH s takvim trendom.”, kazao je Alexsander Maerdian, zastupnik AHK-a za Bosnu i Hercegovinu.

Svjetski ekonomski trendovi na bh. UniverzitetuIako u fokusu svjetskih ekonomskih trendova, uvezivanje akademije i realnog tržišta u Bosni i Hercegovini relativno je zapostavljeno. Za takvo nešto, mišljenja su na Burč univerzitetu, prvi korak mora načiniti akademija. Kroz Burch Business Centar su to i ostvarili, s ciljem da studentima pruže zaposlenje ili dugoročniju praksu.

“Takav oblik prakse će studentima”, smatra direktor Čelebić, “omogućiti da idu na intervju koji će trajati ne pet minuta, nego godinu dana.”

Centar je u svom dosadašnjem radu već ugostio nekoliko cijenjenih predavača na nekoliko tema. Suzana Tihi Babić, predsjednica Udruženja HR menadžera BiH, održala je cjelodnevnu radionicu na temu “Biti ili ne biti menadžer”. Svoju radionicu držao je i Jasmin Kukuljac, direktor Nestlea za Bosnu i Hercegovini, kao i mnogi drugi ugledni predavači iz svijeta biznisa.

Radionice i predavanja održavat će se u kontinuitetu skoro svakog petka. Više informacija o samim predavanjima se može dobiti na zvaničnoj web prezentaciji Centra www.burchbusiness.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: