{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Privredna komora RS traži manji broj neradnih dana i smanjenje poreznih obaveza poslodavaca

16.11.2018. u 21:54
5
48
Privredna komora RS traži manji broj neradnih dana i smanjenje poreznih obaveza poslodavaca
5
Privredna komora RS traži manji broj neradnih dana i smanjenje poreznih obaveza poslodavaca
Foto: Nezavisne novine
Privredna komora Republike Srpske uputila je Vladi tog entiteta prijedlog za dopunu "Smjernica za razvoj privrede Republike Srpske". Od Vlade traže mani broj neradnih "prazničnih" dana, ali i smanjenje poreskih opterećenja poslodavaca u realnom sektoru.
U dokumentu ističu kako se suočavaju s nedostatkom kvalifikovane radne snage i sve većim odlivom radne snage iz RS. Također, smanjuje se broj radno aktivnog stanovništva, što se vidi i u anketi o radnoj snazi koju je radila Agencija za statistiku BiH.

Naglasili su kako je potrebno uključiti sve institucije sistema koje trebaju raditi na smanjenu oporezivanja rada, reformirati obrazovni sistem, napraviti efikasniji sistem stimulacije zapošljavanja i redefinisati ključne politike s ciljem zaustavljanja negativnih trendova, povećanja životnog standarda građana i poboljšanja uvjeta za privrednu aktivnost.

Od nadležnih traže da podrže sistem razvoja poduzetništva mladih kroz porezne olakšice te da se redefinira uloga Zavoda za zapošljavanje RS kako bi ova institucija imala funkciju posredovanja u zapošljavanju i aktivnom traženju posla, a da se besplatno zdravstveno osiguranje nezaposlenih osoba prebaci na Fond zdravstvenog osiguranja RS.

S obzirom na nedostatak kadra, traže omogućavanje zapošljavanja osoba starijih od 65 godina, ali samo u privrednim djelatnostima i za vrijeme dok se osigura mlađi stručni kadar. Ovo se posebno odnosi za oblasti elektro, mašinstvo, građevinu, hemijsko-tehnološku i drveoprerađivačku industriju.

Traže i reformu obrazovanja u cilju prilagođavanja nastavnih planova i programa u srednjim školama i na fakultetima potrebama tržišta.

Zanimljivo je i to da Privredna komora RS traži od Vlade da izmijeni Zakon o praznicima u RS-u s ciljem smanjenja broja neradnih dana te da pauza ne ulazi u radno vrijeme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: