Dupla neizvjesnost
1

Teški dani u ArcelorMittalu: Firma obustavila proizvodnju, a radnici stupili u štrajk

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Radnici kompanije ArcelorMittal u Zenici jutros su stupili u generalni štrajk. Štrajk koji neće osjetiti uprava koja je svakako obustavila proizvodnju, ali ni radnici čije je ispunjenje zahtjeva neizvjesno i ni sami ne znaju kada će potpisati novi kolektivni ugovor.

Skupština Sindikata radnika kompanije ArcelorMittal donijela je odluku o stupanju u generalni štrajk i to nekoliko dana poslije, iako u zakonskom roku, kada je kompanija obustavila proizvodnju zbog dešavanja na tržištu.

Reklo bi se da je ovo nezgodno vrijeme za štrajk radnika, ali za kompaniju itekako zgodno pa ih odluka radnika, s obzirom na to da nisu postigli sporazum oko kolektivnog ugovora, baš i ne dotiče previše.

Predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Kenan Mujkanović kaže da su zahtjevi radnika poznati. Povećanje plaće od 25-30 posto, toplog obroka na 7,5 KM s 5 KM te 100 KM za Bajram umjesto robnog poklona.

"Sindikat je napravio prijedlog kolektivnog ugovora gdje je tražio povećanje plaća u skladu sa svim poskupljenjima. Kompanija je ostvarila profit 2021. i 2022. godine, treći kvartal zatvorila uz dobiti i sve zahvaljujući vrijednim radnicima koji rade u nemogućim uslovima crne metalurgije", kaže Mujkanović.

Kenan Mujkanović (Foto: E. M./Klix.ba)
Kenan Mujkanović (Foto: E. M./Klix.ba)

Ističe kako nisu primijetili njihov trud pa je uslijedio niz sastanaka od aprila do danas. Kako sporazum nije napravljen, uslijedio je generalni štrajk koji nikom nije kako kažu cilj već jedino zakonsko sredstvo da se bore za dostojanstvo radnika.

"Od 2.200 radnika radi ih samo 562 koji su uposleni na pogonima Koksare i Energetike, a koji su direktno vezani za Toplanu jer ne želimo da građani Zenice nemaju grijanje grada i da ispaštaju", dodaje Mujkanović uz obrazloženje da bi zaustavljanje Koksare značio i kraj ArcelorMittala što nikome nije u interesu, a ponajmanje radnicima.

Stupanje u štrajk u vrijeme obustave proizvodnje nazvao je neobičnom situacijom.

Rašid Fetić, predsjednik Sindikata radnika ArcelorMittala Zenica je kazao da su svi radnici jutros došli na posao, da se nalaze na svojim radnima mjestima, ali da ne rade kao i da je obustava proizvodnje način na koji kompanija želi podići potrebu za čelikom, ali i njegovu cijenu, o čemu smo već ranije pisali.

Rašid Fetić (Foto: E. M./Klix.ba)
Rašid Fetić (Foto: E. M./Klix.ba)

"To je njihova igra. Mi smo tražili povećanje plate za 25-30 posto jer radnik ArcelorMittala Zenica s platom od 500-600 eura, kako da prehrani četveročlanu porodicu? Kako da prežive na ovom vremenu?", pita Fetić.

Radnici kompanije ArcelorMittal dugo se već nalaze između dvije vatre. Dok jedni smatraju da kompaniju treba zatvoriti zbog zagađenja drugi smatraju da je simbol Zenice i mjesto za 2.200 radnika. Međutim, u isto vrijeme se i sami bore protiv kompanije zarad svojih prava. Na kraju, kompanija je najbitnija.

"Bez obzira na to koliko je kompanija svima nama bitna, bojim se i pitam se koliko će radnika ostati u ArcelorMittalu? Isticao sam više puta da moraju biti sretni što imaju 2.200 radnika, čestitih, koji zarade svoje plate časno i pošteno. Mi želimo u ovom istrajati, nijedan ugovor nije potpisan za zelenim stolom, to znamo. Ali uvijek su neki problemi, Ukrajina, koronavirus, Turska, sve utiče na nas", kaže Fetić.

Policija jutros na kapiji (Foto: E. M./Klix.ba)
Policija jutros na kapiji (Foto: E. M./Klix.ba)

Složio se i da je štrajk u vrijeme obustave proizvodnje nezgodno vrijeme za radnike, a pogodno za kompaniju.

"Oni su izjavili da im je bolje ovako ne raditi nego raditi i praviti gubitke. Ovdje gubitaka nema. Prezentuju nam da će do Nove godine biti u minusu 70 miliona, a imali su prihod od 260 miliona, pa gdje su ti novci? U vrijeme krize kupovali su nova vozila. U martu je stimulacija podijeljena za oko 600 ljudi, kao da drugi nisu radili.. Ne gledaju nas isto", očajno poručuje Fetić.

U pogonima kompanije ArcelorMittal Zenica protekle noći dežurale su i policijske jedinice. Prilikom današnje posjete i razgovoru s radnicima kompanije, dva patrolna vozila su došla u novu ophodnju pogonima. Kako kažu, pritisak je to menadžmenta na radnike koje se gleda očigledno i kao lopove.

Policija jutros na kapiji (Foto: E. M./Klix.ba)
Policija jutros na kapiji (Foto: E. M./Klix.ba)

"Policija je čitavu proteklu večer patrolirala u kompaniji i sada evo dolaze da dežuraju i čuvaju. Radnici su bili zabrinuti, vrše pritisak na nas i ovo im nije korektno. Mi nismo za opciju da ugrozimo kompaniju već da se i poslije ovog imamo gdje vratiti i raditi", poručio je Fetić.