Zatvaranje pogona
41

Zenica: Kako je gašenje Koksare uzrokovalo problem s grijanjem, ko će plaćati dodatni trošak?

E. M.
Toplana (lijevo) i pogoni ArcelorMittala Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Toplana (lijevo) i pogoni ArcelorMittala Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Zatvaranje pogona Koksare u kompaniji ArcelorMittal stvorilo je neizvjesnu situaciju za građane Zenice, koji su se preko Toplane zahvaljujući koksnom plinu grijali tokom zimskog perioda.

Ovo je bio jedini način, iako bolan, da se spasi poslovanje kompanije. Dvije stotine radnika će biti premješteno u druge pogone, dio njih će uz ličnu želju biti prebačeno i u Njemačku, ali ponajviše su se zabrinuli građani Zenice koji se griju preko gradskog sistema grijanja.

Naime, zenička Toplana, kapitalni projekt koji je pušten prije nekoliko godina, za zagrijavanje je koristio ispusne gasove iz koksare. Nažalost, zatvaranje koksare je bio jedini način da se spasi kompanija koja se nalazi u nikad težoj situaciji, ali je samim tim najavljeno i poskupljenje cijene grijanja.

To je na konferenciji za medije kazao direktor ArcelorMittala Zenice koji je kazao da se u vrijeme potpisivanja ugovora o fiksnoj cijeni grijanja u narednih 7 godina od potpisivanja ugovora nije očekivalo ovakvo teško stanje za zeničku željezaru.

Po pitanju cijene isporuke toplotne energije za grijanje Grada Zenica pogonu Toplane, ona je 42 KM po megavatu, ali je kako kaže Mehta, ova cijena mnogo manje u porođenju sa trenutnim troškovima.

"Bićemo veoma otvoreni kada pokažemo trenutni trošak proizvodnje. Ne želimo zaraditi na grijanju, već želimo da se kompenzira naš trošak", kazao je Mehta.

A druge strane gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović tvrdi da do poskupljenja grijanja neće doći, da su u potpisanom ugovoru definisane smjernice koje se odnose na fiksnu cijenu grijanja u periodu od 7 godina.

"Gradska uprava, sa mnom na čelu, veoma je pismena i veoma tačna u nekim stvarima. Građani Zenice, sedam godina od početka rada Toplane Zenica, gdje smo i mi suvlasnici, imat će istu cijenu. To što Mittalu više ne radi, odnosno neće raditi Koksara, to niti građane niti Gradsku upravu ne zanima. U ugovoru decidno stoji da je ta cijena narednih sedam godina. Ugovori se moraju poštovati, mi nemamo nikakvu dilemu", poručio je Kasumović.

Dodao je da uprkos svim problemima Toplana ima i zemni plin, koji jeste skuplji, ali je poručio da ne mora svaka firma ostvarivati ekstra profit.

Naglasio je da JP Grijanje ne može ni marku više ispostaviti veće račune za grijanje građanima, nego što je to odobreno.

Neizvjesna situacija s grijanjem očekuje građane Zenice, ali je izgledno i da će kompanija ArcerlorMittal u svemu ovome trebati pomoć viših nivoa vlasti u prevazilaženju krize u kojoj se našla.