Nacionalno blago
0

Italijan zbog kultnog Ferrarija u neočekivanim problemima: Najavio prodaju pa reagovala i država

V. K.
Iako su oldtimeri svakako automobili koji izazivaju najveću pažnju na izložbama i aukcijama, notar iz Brescie Luigi Zampaglione upao je u prave probleme zbog unikatne verzije Ferrarija 250 GTE iz 1962. godine čiji je vlasnik.

Naime, notar iz Brescie je 2013. godine za 600.000 eura kupio legendarni Ferrari 250 GTE koji je modifikovan i prilagođen potrebama policije i kojeg je koristio maršal policije Armando Spatafora, čovjek koji je posebno ostao upamćen po potjerama za mafijašima u Italiji.

Iako je automobil bio u vlasništvu notara više od 11 godina, kada ga je odlučio prodati naišao je na velike prepreke.

"Kada je Ministarstvo kulture čulo da je automobil i dalje u dobrom stanju, odlučili su ga proglasiti automobilom od posebnog interesa za naciju", navode italijanski mediji.

Zbog toga, Zampaglione trenutno nije u mogućnosti da proda ovaj model automobila.

"Nikada ga nisam koristio u privatne svrhe. Svaki put sam ga pozajmljivao policiji kada su to od mene tražili za javne događaje i vraćao ga u garažu. Jasno je da iza automobila postoji historija, ali on nije ni po čemu poseban. To je rasprostranjen model koji se izdvaja od ostalih samo po sireni i radiju kao i natpisu Squadra Mobile", objasnio je notar za italijanske medije.

Iako ne može prodati automobil, notar je najavio kako će se obratiti i Ferrariju.

"Čini mi se nevjerovatnim da čak ni Ferrari nikada nije izrazio interes da ga kupi za svoj muzej. Ipak, postoji raspoloženje da ga zamijenimo sa još jednim historijskim automobilom. Do tada, ostaje u garaži", zaključio je notar.