Veliki gubici
13

Ryanair zbog problema s Boeingom 737 Max obustavlja jednu liniju za Banju Luku

I. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Irska aviokompanija Ryanair će 2020. godine obustaviti letove sa Štokholm s banjalučkog aerodroma, potvrđeno je za Klix.ba.

Naime, niskobudžetna kompanija ugasit će desetke linija prema nekoliko aerodroma u Evropi i svijetu, uključujući i jednu liniju prema banjalučkom aerodromu. Razlog gašenja linija je ušteda kako bi se umanjio utjecaj gubitka novca.

Treba napomenuti da će druge linije Ryanaira prema Banjoj Luci, kao što su let za Berlin i Brisel, ostati u funkciji.

Procijenjeni gubitak je 100 miliona eura godišnje, piše BBC, a razlog je kašnjenje dostave 135 novih aviona Boeing 737 Max. Riječ je o letjelicama koje trenutno ne mogu operirati zbog suspenzije koja je aktivna od marta 2019. godine. Suspenzija je proglašena zbog dva pada aviona Boeing 737 Max u kojima je poginulo više od 300 ljudi.

Banjalučki aerodrom je indirektno pogođen ovim problemom jer je povezan s aerodromom Skavsta na kojem Ryanair ima svoju bazu, a koju planira ugasiti na ljeto 2020. godine.

"Žao nam je iz razloga što je kompanija bila primorana na ovaj potez, kao i zbog više od 33.000 putnika koji su do sada putovali na relaciji Banja Luka - Stockholm. Kao što je i najavljeno, od ljeta više nemamo tu destinaciju, što ne znači da se u međuvremenu situacija neće promjeniti", rekao je Račić.

Problem s Boeingom pogodio je ne samo BiH, već i ostatak regije. Naime, pored Banje Luke, Ryanair će na ljeto obustaviti i letove za Podgoricu i Niš.