Premijer pod pritiskom
23

Švedska pred usvajanjem najkontroverznijeg zakona: Glasa se o snižavanju starosne granice kod promjene spola

S. Š.
Zbog podržavanja ovog zakona popularnost premijera Ulfa Kristerssona je oslabila (Foto: EPA-EFE)
Zbog podržavanja ovog zakona popularnost premijera Ulfa Kristerssona je oslabila (Foto: EPA-EFE)
Švedska je bila prva zemlja koja je uvela zakonsku promjenu spola 1972. godine, ali je prijedlog da se minimalna starosna granica s 18 snizi na 16 godina o kojoj će parlament glasati danas izazvao kontroverzu.

Debata je također oslabila poziciju konzervativnog premijera Ulfa Kristerssona, nakon što je priznao da je popustio pod pritiskom članova stranke po tom pitanju.

Osim snižavanja starosne dobi, prijedlozi također imaju za cilj da olakšaju osobi promjenu zakonskog spola.

"Proces danas je veoma dug, može potrajati i do sedam godina da promjenite svoj zakonski pol u Švedskoj", kazao je za AFP Peter Sidlund Ponkala, predsjednik Švedske federacije za lezbejska, gej, biseksualna, transrodna, queer i interspolna prava (RFSL).

Prema prijedlogu, dva nova zakona zamijenila bi postojeće zakonodavstvo: jedan koji reguliše hirurške zahvate radi promjene pola, a drugi reguliše upravni postupak za promjenu zakonskog spola u službenom registru.

Ako parlament usvoji zakon kako se očekuje u srijedu, ljudi će moći promijeniti svoj zakonski spol počevši od 16 godina, iako će mlađima od 18 godina biti potrebno odobrenje roditelja, ljekara i Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb.

Dijagnoza "rodne disforije" - gdje osoba može doživjeti uznemirenost kao rezultat neusklađenosti između njenog biološkog spola i spola za koji se identifikuje - više neće biti potrebna.

Hirurške procedure za prelazak bi, kao i sada, bile dozvoljene sa 18 godina, ali više ne bi zahtijevale odobrenje Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, piše France24.

Ukoliko bude usvojen, novi zakon bi stupio na snagu 1. jula 2025. godine.