Traže plate
155

Rudari Kreke prijete obustavom proizvodnje: Štrajk u momentu kada je svaki grumen uglja bitan

A. K.
Rudari nisu zadovoljni statusom (Foto: E. M./Klix.ba)
Rudari nisu zadovoljni statusom (Foto: E. M./Klix.ba)
Rudari Rudnika uglja Kreka iz Tuzle za 26. novembar su najavili stupanje u štrajk i potpunu obustavu proizvodnje, ukoliko im do tog datuma ne bude isplaćena plata. Ističu da je to posljedica "igara koje se igraju" vezano za novi kolektivni ugovor za oblast rudarstva u FBiH.

Sindikat radnika Rudnika uglja Kreka donio je odluku o stupanju u štrajk, koji podrazumijeva obustavu proizvodnje u svim organizacionim jedinicima, ukoliko uprava ne ispuni stavku granskog kolektivnog ugovora, a koja se odnosi na isplatu plate, potvrđeno je za Klix.ba.

"Prema informacijama do kojih smo došli od odgovornih ljudi iz uprave rudnika, upitna je isplata plate za mjesec oktobar, a shodno tome, sindikat je na redovnoj sjednici donio odluku i najavio štrajk za 26. novembar, ukoliko do tog datuma ne bude isplaćena plata, odnosno ukoliko se ne ispoštuje granski kolektivni ugovor", kazao je za Klix.ba predsjednik Sinidkata radnika Kreke Zuhdija Tokić.

Za ovakav ambijent iz sindikata prstom upiru u Elektroprivredu BiH, istaknuvši da se sve odvija kao posljedica "igara koje se igraju" vezano za potpisivanje novog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva na nivou Federacije BiH.

"Oni pokušavaju na osnovu kreiranog stanja u Kreki nabavljati ugalj iz drugih rudnika, što je njima prihvatljivo. Međutim, rudari će na to odgovoriti svojim potezima, a nažalost sve se dešava u najlošijem trenutku po građane, rudare i kompletan elektroenergetski sistem u Federaciji BiH. Nadležni imaju priliku probleme riješiti do 26. novembra, a ukoliko to ne učine jedino će oni biti odgovorni za naše poteze koje ćemo poduzeti", upozorava Tokić.

U aktuelnom ambijentu svaka tona uglja je prijeko potrebna, međutim, tog energenta će zasigurno nedostajati ukoliko rudari u konačnici budu prinuđeni u obustavljanje proizvodnje na otkrivci, ali i u jamama.

"Mi godinama i mjesecima upozoravamo poslodavca da ne dolazi u poziciju u kojoj mi moramo najavljivati štrajk, međutim, vidljivo je da za toga nema sluha. Ugalj je potreban stanovništvu, ali i Termoelektrani Tuzla, a odnos Elektroprivrede BiH prema Krekinim rudnicima, odnosno rudarima najbolje je vidljiv kroz primjer prodaje. Naime, Krekin ugalj prema Termoelektrani Tuzla se isporučuje po cijeni 50,15 KM po toni, dok je njegova troškovna cijena 80,50 maraka. Ovo je očiti primjer pljačke rudara", tvrdi Tokić.

Rudari iz Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek čekaju na potpisivanje novog kolektivnog ugovora sa datumom važenja od 1. januara iduće godine. Od nadležnih traže povećanje plata i iznosa toplog obroka, međutim, ono što im nudi Elektroprivreda BiH za njih je daleko od prihvatljivog.

"Ponuda Elektroprivrede BiH je sramotna, a u njoj je navedeno da se rudaru umjesto 2,70 isplati 2,17 KM po satu. Mi na to ne možemo pristati, posebno ako znamo u kakvim uslovima rudari rade te da Elektroprivreda BiH nije obezbijedila ono što je trebala. To se prije svega odnosi na mehanizaciju i ostala sredstava koja će obezbijediti kontinuiranu proizvodnju i adekvatan ekonomski rezultat", navodi Tokić.

Ukoliko ne postignu konačni dogovor vezano za kolektivni ugovor, rudari upozoravaju da će i u tom kontekstu poduzeti zakonom predviđene mjere.