Sumiranje utisaka
33

Posjetili su nas zvaničnici Azerbejdžana i Španije, no kakvi su naši trgovinski odnosi sa njima

S. Š.
Aliyev i Manuel Albares tokom boravka u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Aliyev i Manuel Albares tokom boravka u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Bosna i Hercegovine ove sedmice je ugostila dva izuzetno važna zvaničnika - predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva i ministra vanjskih poslova Španije Josea Manuela Albaresa.
Dolazak ovih zvaničnika definitivno će ojačati saradnju BiH sa ove dvije zemlje, ali nije na odmet osvrnuti se i na odnos kakva je do sada bio sa Azerbejdžanom i Španijom - bar u tom ekonomsko-privrednom odnosu.

Aliyev je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, izjavio da je jedan od planova i uspostavljanje ekonomske komisije.

"U međuvremenu, kada je riječ o ekonomiji, postojat će nove inicijative. Ići ćemo ka definiranim ciljevima, uspostaviti zajedničku ekonomsku komisiju. Govorili smo o konkretnim projektima te ćemo uspostaviti ad hoc grupe koje će poduzeti konkretne korake i mjere. Strateško partnerstvo je od izuzetne važnosti i uvjeren sam da će naše zemlje nastaviti kretati se naprijed kao istinski strateški partneri", poručio je Aliyev.

Naglasio je predsjednik Azerbejdžana da je postavio cilj, a to je povećanje trgovinske razmjene sa BiH. Najviše je, kako je rekao, zainteresovan za energetiku.

Naravno, sve ovo već ne bi došlo do ideje, da naravno BiH nema realizovanu politiku saradnje sa Azerbejdžanom. Govoreći o trgovinskoj razmjeni, BiH je u toku 2022. godine u Azerbejdžan izvozla robe u ukupnoj vrijednosti od 1.422.556 KM.

Dominiraju, na osnovu izvještaja Vanjskotrgovinske komore BiH, farmaceutski proizvodi, mineralna goriva, prehrambeni pa i kozmetički proizvodi.

S druge strane, BiH je uvezla iz Azerbejdžana robe u vrijednosti od 5.670.798 KM, ali je spisak dosta manji. Naime, uvozimo svega tri vrste robe - mineralna goriva, plastične proizvode i vozila iz tarife "Vozila, osim željezničkih ili tramvajskih šinskih" što podrazumijeva razne priključke i dijelova vozila.

Također, prije tri dana je potpisan dokument o strateškoj saradnji BiH i Azerbejdžana što će, kako je naglašano, umnogome ojačati odnose ove dvije države.

Iz Španije uvozimo meso i mesnate proizvode

Gost Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH je bio i ministar vanjskih poslova Kraljevine Španije Jose Manuel Albares. On je naglasio da je Španija zainteresovana da pojača svoje prisustvo u smislu podrške na Zapadnom Balkanu kao i evropskom putu zemalja. Također, u smislu trgovinskih odnosa, istakao je da je pred Španijom i BiH dug put na kojem trebamo povećati trgovinsku razmjenu koja može da se zasniva na dobrim političkim odnosima.

Što se tiče uvozno-izvoznih aktivnosti, situacija između BiH i Španije je dosta bolja u odnosu sa Azerbejdžanom s obzirom na to da naša zemlja, kao i Španija nama, može ponuditi mnogo širi spektar dobara.

U Španiju izvozimo robu u vrijednosti od 56.102.198 KM od čega dominiraju namještaj, posteljine, madraci. Tu su još i neorganski hemijski proizvodi, ali i nuklearni reaktori, kašike, viljuške, papir i karton.

Iz ove mediteranske zemlje BiH uvozi robu u vrijednosti od čak 270.120.714 KM.

Izdvajaju se mineralna goriva, keramički proizvodi, meso i mesnati proizvodu, šećer i proizvodi od šećera pa i "ribe, ljuškari, mekušci i ostali vodeni beskičmenjaci".

Ministar Konaković rekao je također da ovu posjetu Manuela Albaresa trebamo iskoriti kao priliku kojom ćemo vrlo brzo popravljati oblast ekonomije gdje možemo sigurno u oblasti trgovinske razmjene, izvoza, uvoza, turizma napraviti mnogo ispravka.

Bilo kako bilo, posjete Alijeya i Manuela Albaresa nisu prošle neopaženo te je sada, stoga, na bh. zvaničnicima da održe ono što je potpisano, dogovoreno i naglašeno.