Sarajevo
65

Aliyev u Predsjedništvu: Uvjeren sam da jačamo bratstvo, zainteresirani smo za energetiku

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev stigao je danas u posjetu Bosni i Hercegovini gdje je održao sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka, Aliyev se obratio medijima te se osvrnuo na svoj dolazak u BiH.

"Drago mi je što sam u vašoj lijepoj zemlji. Cvijanović i ja smo se prije mjesec dana sreli u Bakuu i tada ste me pozvali u vašu zemlju te sam prihvatio sa velikim zadovoljstvom poziv. Razmijenili smo brojna viđenja, popravili smo odnose te smo govorili o načinima saradnje. Dijelimo gledišta da će se naši odnosi širiti. Uspostavili smo dobre političke konsultacije koje su podigle našu saradnju kao i kroz međunarodne organizacije", rekao je Aliyev.

Naglasio je kako je pozicija BiH tokom dešavanja u Nagorno-Karabahu bila izuzetno važna za Azerbejdžan.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Pozicija vaše zemlje po tom pitanju je bila od važnosti za nas. Prije dvije i po godine Azerbejdžan je obnovio svoj teritorijalni integritet. BiH je istupila naprijed te je podržala naše napore. Želim se zahvaliti vašoj zemlji na poziciji prijateljstva i bratstva. Azerbejdžan po svim pitanjima, uključujući teritorijalni integritet BiH, podržava vašu državu. Otvaramo novo poglavlje u našim odnosima. Unutar moje posjete, pokrili smo brojne puteve saradnje, a naročito deklaraciju o zajedničkom partnerstvu u kojoj su definirani novi putevi saradnje", poručio je prvi čovjek Azerbejdžana.

Naglasio je kako postoji veliki prostor za saradnju u oblasti ekonomije.

"U međuvremenu, kada je riječ o ekonomiji, postojat će nove inicijative. Ići ćemo ka definiranim ciljevima, uspostaviti zajedničku ekonomsku komisiju. Govorili smo o konkretnim projektima te ćemo uspostaviti ad hoc grupe koje će poduzeti konkretne korake i mjere. Strateško partnerstvo je od izuzetne važnosti i uvjeren sam da će naše zemlje nastaviti kretati se naprijed kao istinski strateški partneri", ističe Aliyev.

Poručio je kako je cilj povećati trgovinsku razmjenu između zemalja.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Mogu sa sigurnošću reći da će se povećati trgovinska razmjena. Mi smo zatražili konkretne investicijske projekte u vašoj zemlji kako bismo ih mogli analizirati i javiti se vama. Zainteresovani smo za investicije, naročito u pogledu energetike gdje postoje velike mogućnosti", rekao je Aliyev.

Također, ističe kako je povezivanje Kavkaza i Balkana od velike važnosti za sve zemlje.

"Uložili smo jako puno u infrastrukturne projekte u susjednim zemljama. Povezivanje južnog Kavkaza i Balkana je od velike važnosti za nas. Razgovarali smo i interkulturalnom dijalogu. Vjerujem da ta sfera može biti zanimljiva za naše zajedničko djelovanje. Mi smo zemlje koje su multietničke i multireligijske. Predstavnici različitih etničkih grupa žive u našim zemljama te žive u miru, imaju dobar suživot i to je jedna od ključnih stvari za stabilnost naših regija", rekao je.

Na kraju, Aliyev se osvrnuo i na saradnju glavnih gradova BiH i Azerbejdžana.

"Još 1972. godine, Baku i Sarajevo su postali sestrinski gradovi. Uvjeren sam da će se nakon ovog sastanka pojačati prijateljstvo i bratstvo između nas", zaključio je predsjednik Azerbejdžana.