Potpisan i memorandum
214

Španija će pomoći BiH na putu ka EU, Madrid želi pojačati prisustvo na Balkanu

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas se u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Španije Joséom Manueom Albaresom.

Nakon sastanka ministri su organizovali press konferenciju na kojoj su podijelili utiske i saopštii da su potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji između dvije zemlje.

"Nadamo se da će ovi naši susreti biti češći. Za nas je ovo jedna od najznačajnijih posjeta iz nekoliko razloga. Prije svega dokazano prijateljstvo između Španije i Bosne i Hercegovine pretečeno je u odlične političke odnose bez ikakvih nesporazuma ili otvorenih pitanja i nadam se sa prostorom u kojem ćemo vrlo brzo popravljati oblast ekonomije gdje možemo sigurno u oblasti trgovinske razmjene, izvoza, uvoza, turizma napraviti mnogo ispravka", rekao je Konaković.

On je poručio da ga jako raduje potpisivanje Memoranduma koji Bosni i Hercegovini garantuje savjete, tehničku i svaku drugu pomoć od strane Španije na putu ka Evropskoj uniji.

"To će biti jako značajno ne samo zbog činjenice da će Španija predsjedavati od 1. jula, nego i zbog činjenice da kao jedna od vodećih zemalja EU može pomoći BiH na našem evropskom putu. Otvorili smo nekoliko važnih pitanja, nastavili smo naše razgovore sa Minhenske konferencije gdje smo se prvi put sreli. Razgovarali smo i o tome kako u BiH veliki procenat ljudi i dalje podržava evropski put, 77 posto je tačna brojka. Nije baš identična u oba entiteta i Brčko Distriktu sigurno, ali u svim dijelovima BiH je natpolovična što pokazuje da nemamo dilemu da je ovo najvažniji strateški put BiH. Razmjena iskustava i podrška od naših prijatelja iz Španije će nam u svakom smislu vrlo dobro doći", rekao je.

Konaković je pozvao predstavnike Španije da posjete dva važna nadolazeća događaja u BiH, a to su biznis forum koji će se održati 17. i 18. maja i Mostarski sajam.

José Manue Albares je poručio da je BiH druga stanica na njegovoj turneji na Zapadnom Balkanu kojom želi lično prenijeti obnovljenu zainteresiranost Španije za regiju i podršku njenom pridruživanju EU koja će činiti dnevni red predsjedavanja Španije u drugom polugodištu EU i to je jedna od tema kojima su se bavili na sastanku.

"Također sam govorio o zanimanju Španije da poveća i pojača naše prisustvo na Zapadnom Balkanu i da to učinimo u svim oblastima. Što se tiče trgovinskih odnosa, između BiH je dug put na kojem trebamo da povećamo našu trgovinsku razmjenu koja može da se zasniva na dobrim političkim odnosima", rekao je.

Albares je poručio da je BiH na pameti i u srcima mnogih Španaca.

"Koristim ovu priliku i da čestitam vladajućoj koaliciji na čvrstoj opredijeljenosti za Evropsku uniju. Evropski sporazum je prošle godine dao zasluženi status kandidata i to otvara prilike koje ni EU ni BiH ne treba da propusti. Brzo formiranje vlasti pokazuje da naši partneri žele iskoristiti ovu jedinstvenu priliku da se približi pridruživanju EU. Pozivam na brzo formiranje vlasti na svim nivoima", poručio je.

Ministar vanjskih poslova Španije je naglasio da će Španija u toku predsjedavanja EU pratiti reforme u zemljama kandidatkinjama.

"Zato smo i potpisali ovaj Memorandum o razumijevanju. Dijelimo interese u mnogim oblastima. Prošle godine BiH je učestvovala u Madridskom samitu NATO-a i opredijelila se za modernizaciju odbrambenih sistema što jača i našu sigurnost. Govorili smo i o ilegalnoj i nepravednoj agresiji Rusije protiv Ukrajine, Španija će podržati Ukrajinu koliko god bude trebalo sve dok se mir ne vrati na ukrajinsku teritoriju i ruske trupe ne vrate na svoje granice koje nikada nisu ni trebale preći", rekao je.

Albares je naglasio i koliko su važni stavovi BiH u generalnoj skupštini UN-a kojima je osudila agresiju protiv osnovnih principa povelje UN-a.

"Potičemo BiH da nastavi tim putem", zaključio je.

Pored toga, Albares je najavio da Španija planira organizaciju brojnih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini.