Komentari (177)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
tuzla prednjaci u svemu. a putevi nula poticaji nula. politika nula. zamislite sta bi bilo kad bi malo vjetra u ledja dobili.
U čemu prednjači? Sarajevo preko 13 hiljada firmi Tuzla 3 hiljade… Sarajevo preko 150 hiljada zapodlenih Tuzla 38 hiljada… itd
Istocno Sarajevo zadnje po broju firmi, a trece po broju zaposlenih. Tezak li je to zivot, svaki dan u Teheran po hljeb, sa slusas kako hodze arlaucu...
"Ekonomski najproduktivniji gradovi" - a nigdje realnih pokazatelja koliko je neki grad produktivan po glavi stanovnika,
Uglqvnom, Sarajevo, BL i Tuzlanski bazen uključujući Bijeljinu i Brčko su najveći. E sad je pitanje zasto se manji grqdovi i sredine koje su udaljenije od centara moći, Sqrajeva i BL ne razvijaju? Jesu li marginalizirani, osakaćeni od strane drzave ili su nesposobni? Da li sw u manje gradove malo ulaze pa zato i napustaju BIH? Jedno od ovo dvoje je tačno.
Produktivnost nije broj registrovanih privrednih drustava od kojih mnoga fiktivno postoje, nego njihova ostvarena dobit, broj zaposlenih i visina uplaćenih poreza u drzavnu kasu.
Ovo nema nikakvog smisla. Nemoguce da Bihaca nema niti na spisku. To bi znacilo da ima manje od 10000 zaposlenih, a sva administracija, kantonalna bolnica, vojska i ostali uhljebi u Bihacu.
Sarajevo,Tuzla,Mostar pa Sarajevo ovo ,Sarajevo ono,pa Sarajevo ovo. Neka sarajlije imaju *ebo sve ostale u Federaciji.Stidite se,najvise vi mozete promijeniti stanje,a ni 1% vas ispred OHR-a.Najvise kmecite,a najbolje vama i hrvatima.
Koji je to Zenicki kanton? Zar je to toliko tesko znati imena deset kantona?!
Unsko Sanski kanton u svemu zadnji, kakva sramota
Travnik rastura. Sa svojih 27 000 stanovnika je u top 5 u Federaciji. Kako to nikom nije zapelo za oko?
Realno, Tuzla i Bijeljina su ovdje pobjednici. Banja Luka i Sarajevo su velika administrativna sredista pa je veliki broj uposelnih naslonjen na drzavne, odnosno entitetske strukture vlasti. To je posebno slucaj u BL koja bi se itekako srozala da nema svih uhljeba u entitetskoj Vladi i nekolicini drzavnih agencija.
Broj uposlenih i broj privrednih subjekata ne govori nista o produktivnosti. Gdje je podatak o GDP-u?
slabi mi rvati pravo i po izvozu i ostalom
Tuzlanska zupanija ima 500 000 stanovnika i izvoze 22%, Zapadnohercegovačka županija ima 100 000 stanovnika i izvoze 10%...
Prema ovim podacima RS je bijeda mrtva.
ne znam zasto gradove grupirate i djelite kad su svi u Bosni i Hercegovini
Tuzla...naj, naj...koliko autoputeva ima ?? Put Tuzla-Sarajevo=sramota ! Bruka. Stid. Autostrada. Katastrofa.
Da stanujem u RS bi se zapitao malo ...
Gdje je onaj sto vazda nas ubjedjuje kako siroki i gurde najvise prpizvode?
Pogledaj izvoz Zapadnohercegovačkog kantona, dva i pol puta više izvozi taj kanton u odnosu na broj stanovnika. Ni jedan kanton u BiH mu nije ni blizu. To ti je ujedno i jedini relevantan podatak o produktivnosti u članku. Ovi navodi o broju zaposlenih i broju kompanija nisu nikakva produktivnost nego suhoparni podaci koje definira velićina općine. Najveće općine=najviše zaposlenih i poslovnih subjekata.
Produktivnost ukupnog gospodarstva neke općine se definira kroz izvoz per capita te kroz prihod i neto dobit po zaposlenom, a tih podataka nema u članku.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)