Energetska (ne)zavisnost
41

Koja je budućnost rudnika u BiH: Je li izgradnja Termobloka 7 jedini spas?

B. H.
Arhiv: Klix.ba
Arhiv: Klix.ba
Bosna i Hercegovina je dugo vremena imala izuzetno stabilnu energetsku sliku, no posljednih godina, usljed nekoliko različitih faktora situacija se promijenila. Ovime su pogođeni i rudnici čija je budućnost sada izuzetno neizvjesna.

Veći dio električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine, oko 60 posto, dolazi iz termoelektrana. Rudnici koji su vezani za Elektroprivredu su i dalje glavni dobavljači uglja, no FBiH u sve većim količinama kupuje ugalj iz drugih izvora po mnogo većim cijenama.

Mnogi smatraju da je stopiranje izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla udarac ne samo na energetsku stabilnost i nezavisnost FBiH, nego i na rudnike.

Predsjednik Sindikata rudnika Kreka Zuhdija Tokić za Klix.ba ističe da ni sami rudari nisu informisani u kojem će smjeru ići energetski sektor.

"Što se tiče rudnika i rudarstva. ove količine rude odnosno jako kvalitetnog uglja, dovoljne su za narednih nekoliko stotina godina, međutim mi ne znamo kako će taj energentski sektor usmjeriti. Da li će biti zamjenskih blokova i da li će se postojeći blokovi revitalizirati. Činjenica je da ćemo mi zadugo, evo sad se pokazalo, biti naslonjeni na rudnike. Bez rudnika nećemo moći egzistirati i nećemo moći proizvoditi dovoljno energije iz obnovljivih izvora", kazao je Husić.

Pitanje Termobloka 7

On dodaje da ukoliko ne bude ugalj iz naših rudnika, odnosno ako se ugalj bude kupovao po berzanskim cijenama Elektroprivreda će nastaviti poslovati u minusu što će se odraziti na sve u BiH.

Na pitanje da li je rješenje u izgradnji bloka 7, koji je stopiran, Husić ističe da bi neminovno obezbjedio trajnu sigurnost za Elektroprivredu ali i za rudnike u FBiH.

"Činjenica je da je blok 7 planiran kao zamjenski za blokove 3, 4, 5 u Termoelektrani Tuzla prvo ekološki bio jako prihvatljiv, te bi obezbjedio sigurnost kako za Elektroprivredu, za rudnike a i za FBiH. Mora se znati da kapacitet koji proizvodi Termoelektrana Tuzla nije moguće zamijeniti iz nekakvih obnovljiviih izvora. To nije moguće učiniti u kratkom roku", kazao je Husić.

Dodaje kako je neophodno da se jasno kaže u kojoj je fazi projekat i kakav je plan za budućnost.

"Po onome što mi znamo, jako smo daleko od realizacije projekta Blok 7. Pogotovo što nemamo jasnu i preciznu sliku šta i kako ukoliko ga ne bude. Tako da sve se ovo svodi na jedno stanje koje je po nama nemoguće dugo da traje", rekao je Husić.

Udarac za rudnike

Dodao je da će rudnici moći egzistirati u budućnosti no daleko u manjem obimu nego sada. Kao primjer je naveo rudnike iz RS-a.

"Imate primjer Fabrike sode Sisecam u Lukavcu koja dnevno treba oko 1.000 tona lignita, i taj ugalj se nabavlja iz Miljevine. Svakodnevno dolaze kamioni, a mi imamo rudnik Šikulje koji je nepuni kilometar od fabrike koji može to radi. Međutim mi to ne možemo jer smo se vezani za Elektroprivredu. U nekom obimu manje bi opet rudnici mogli egzistirati, no ne u ovom sada, ali to ne bi značilo gašenje, no FBiH u opasnosti ako nemate stabilan izbor energije", poručio je Husić.

Kazao je kako je jedan od problema što sindikat Elektroenergetskih radnika šuti, ističući da se svi zajedno trebaju boriti. Ponavlja kako je potpuno prebacivanje na obnovljive izvore energije trenutno nemoguće.

"Jedna Njemačka gdje su u vlasti zeleni sklanja vjetrenjače sa zemljišta gdje se nalazi 20 miliona tona lignita i kopaju ga da bi proizveli energiju, a mi u FBiH gdje imamo taj ugalj mi želimo kao čist zrak. To je uredu i mi želimo čist zrak ali mi to sada ne možemo. Dokaz je Elektroprivreda. Vidjet ćete kako će završiti kupovinom preko milion tona uglja i po cijenama koje nisu kao u rudniku. Ovakva cijena električne energije koje koriste i građani i privrede je isključivo zahvaljujući cijenama uglja koje se plasiraju iz rudnika, a ovakve kakve jesu a one su pogubne po rudare", kazao je Husić.

Različiti kriteriji i licemjerje EU

Dodao je kako će vrijeme pokazati koliko je pogubna ovakva politika, a da će se to već moći vidjeti na kraju godine kada Elektroprivreda objavi godišnji izvještaj.

"Mi smo došli u poziciju da nije toliko velika šteta rudnicima ali jeste po državu. Nezamislivo je šta će nas čekati ako nemamo stabilan izvor energije, koja je sada isključivo iz uglja. Nemamo jasne planove, ne vidimo ih", naveo je Husić.

Na kraju je kazao kako je više uzroka za ovakve probleme.

"Problem je što niti jedna politička opcija ne može da ostvari ono što počne, ne možete vi počet i završiti projekat u jednom mandatu. A tu je i licemjerje Evropske unije i energentske zajednice. Kako Sanari u RS-u mogu a mi u FBiH ne možemo? Kada se sve to sabere i oduzme dođe mu ovu poziciju. Građani će doći u situaciju da koriste energiju po cijenama koje su jako skupe i drastično drugačije nego sada", poručio je na kraju Husić.