Ekonomija usporila
13

Kineska ekonomija prošli mjesec ušla u deflaciju, stanje može biti i teže od inflacije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineske potrošačke cijene pale su u deflaciju prošlog mjeseca prvi put u više od dvije godine, pokazali su službeni podaci, dok je usporavanje domaće potrošnje utjecalo na ekonomski oporavak zemlje nakon covida.

Indeks potrošačkih cijena, glavno mjerilo inflacije, pao je za 0,3 boda u julu, objavio je Državni zavod za statistiku, nakon što je u junu bio nepromijenjen. Anketa analitičara predviđala je pad od 0,4 posto na godišnjoj razini.

Podaci iz jula prvo su negativno očitanje inflacije u Kini od početka 2021., kada su cijene bile niže jer je pandemija Covida-19 pogodila potražnju, a cijene svinjskog mesa pale.

Brojke dolaze dan nakon što su objavljeni podaci koji pokazuju da su uvoz i izvoz zemlje u julu pali više nego što se očekivalo, dok globalna potražnja za kineskim proizvodima opada.

Kineske trgovce pogodilo je usporavanje prodaje. To znači da su trgovci koji su se opskrbili robom očekujući porast potražnje nakon ukidanja pandemijskih ograničenja sada pod pritiskom da smanje cijene.

Cijena automobila također je pala, nakon što je smanjenje cijena Tesle pokrenulo rat cijenama, pri čemu su i druge marke snizile svoje cijene.

Kineske tvornice već naplaćuju manje za svoju robu, jer reagiraju na slabljenje potražnje nakon što su cijene robe pale. Inflacija proizvođačkih cijena u Kini, koja prati cijene na ulazu u tvornicu, u junu je bila -5,4% na godišnjoj razini.

Vlasti su umanjile zabrinutost oko deflacije. Liu Guoqiang, zamjenik guvernera središnje banke, prošlog je mjeseca rekao da neće biti deflacijskih rizika u Kini u drugoj polovici godine, ali je istaknuo da je ekonomiju potrebno vrijeme da se vrati u normalu nakon pandemije.

Vlada je postavila cilj potrošačke inflacije od oko 3% ove godine.

Unatoč nedavnim političkim poticajima, potrošači i proizvođači ostali su oprezni usred još uvijek slabog tržišta nekretnina i visoke nezaposlenosti mladih te sve manjeg apetita među stranim tvrtkama za ulaganje u Kinu.

Pad cijena mogao bi zvučati privlačno potrošačima na zapadu, gdje je inflacija prošle godine dosegla najviše razine u desetljećima. U UK-u su potrošačke cijene u junu bile 7,9% više nego prije godinu dana, budući da su kućanstva dugotrajno patila od pada realnih prihoda.

No deflacija može naškoditi ekonomskom rastu, jer će potrošači odgoditi kupnju proizvoda ako misle da će u budućnosti biti jeftiniji. To dovodi kompanije do smanjenja ulaganja jer im se profit smanjuje i može završiti zamrzavanjem zapošljavanja ili otpuštanjem radnika.

Kineske su vlasti navodno izvršile pritisak na istaknute lokalne ekonomiste da izbjegnu razgovore o negativnim trendovima u ekonomiju, uključujući deflaciju, izvijestio je Financial Times.

Jim Reid, strateg u Deutsche Bank, rekao je da trgovinski podaci naglašavaju da kinesko ekonomiju "vuče niže zbog slabosti globalne potražnje i domaćeg usporavanja".