Komentari (28)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Sjajno! Ovo su predobre vijesti, narocito sto se vidi da ne zivimo od regiona. Samo pozitivno, sigurno cemo se iscupati iz ovog vakuuma u kojem smo vec dugo!
u zemlje EU citaj Hrvatska i nesto malo Slovenija, najbolje da BIH izvozi u Njemacku, Francusku i sl. zemlje. A i dalje je region' glavni, i izlaskom Hrv. iz CEFTE je BIH povecala izvoz u druge zemlje regije..
"Predobre vijesti"= prošla godina je bila užasno sušna i hidrocentrale su se patile, a ove godine imamo idealan režim vode, pa je proizvodnja na maksimumu, te se više struje izvozi. Ne radi se dakle o nikakvoj pameti ili uspjehu, nego pukoj sreći radi povoljnih vremenskih prilika. Ako se mi isčupamo ovom metodom čupanja i ostalim metodama koje primjenjujemo, onda će se isčupat cijeli civilizovani svijet prije nas. Naravno, nit će se oni isčupat, a posebno mi nećemo. Zapravo mi tonemo svake sekunde bez ikakve vidljive nade da prestanemo tonuti, a o izranjanju nema govora.
Bosansko ekonomsko chudo na pomolu, jos samo da prestanemo kao blesavi kupovati strano bilo bi extra. Kupuj domace-nisi cvaka.
Rece ministar u akciji kupujmo domace I sjede u audija pored skode koja se pravi u vogosci...
...OD MENE IZ MOJE KUĆE SAM IZVEO NAJMANJE 20 KG DOBRO SVARENE JANJETINJE U KANALIZACIJU PA GDJE BUDE TRŽIŠTE POVOLJNIJE TU ĆU TAJ PROIZVOD I PLASIRATI...IPAK JE TO MATERIJAL OD KOJEG KINEZI STRUJU PRAVE...
BRAZIL MUBAREK OLSUN !!!!
Da nam je izvoziti budale izvoz bi se povećao za 700%
Jesu li u to povecanje izvoza uracunati i droga, oruzje i ostali proizvodi s kojima dobro poslujemo?
okolo gladac, iznutra jadac.. nismo bravi da nam mazu oci statistikom ili JESMO
uvoz 12 000 000 000 izvoz 6 000 000 000 corav vidi da je BiH propala ko mu*o kroz cega. samo se pitam kako imam onih 24, 75 KM kad je ovakva razlika??!!
Masalaaaaaa... da kucnem u drvo da se ne urekne....
možemo mi svašta kad hoćemo, još samo da prestanemo kupovat strano ko manijaci, pa da pokrivenost uvoza izvozom bude 80% barem, a ne 53%...
kako je neko patriota kad kupuje janei ostalo uvozno smeće pored naših proizvoda ,samim tim jača druge ekonomije i i slabi nas...KUPUJMO DOMAĆE!!!!!!
vama jana ko drugima coca cola, brend koji stalno kupujete, a stalno kenjate po njoj,,,
kupujte Heven vodu nije skupa a mislim da bolju nisam pio, domaca!!! samo ni jedna flasirana voda nije zdrava zbog razlicitih ''konzervanasa'' a i ambalaza je plasticna... cisti otrov. na cesmu pa srci koliko ti volja!!
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Nemojte da vas zbuni smanjenje uvoza. To je jednostavno rezultat pada kupovne moci. Pa ocito je da prodaja i promet roba iz godine u godinu opada, prilivi indirektnih poreza i taksi je sve manji, cime se dubioza u budzetu produbljuje, a tu uskace MMF. Svake godine se sve vise zaduzujemo, i trenutno smo zaduzeni 11 milijardi KM, a BDP BIH je oko 26 milijardi KM. Trenutno smo zaduzeni 42,3% BDP, sto nas stavlja u red srednje zaduzenih zemalja. Gornja granica je 60% BDP-a. Nasa ekonomija nije likvidna niti konkurentna. Izvoz se povecava, ali broj zaposlenih stagnira ili cak opada. Sve to ce dovesti do skromnoga rasta BDP-a, Svjetska banka projecira rast od 0,3 %, a MMF 0.2%. Investicije opadaju iz godine u godinu. I ono malo investicija ide u tercijalni sektor (trgovina, ugostiteljstvo, turizam). Podrska banaka privredi sa dobrim kreditima je NIKAKVA. Kamatne stope na orocene ***zite su mali, jer novac se ne investira u privredu. Visak novca se izvlaci iz zemlje u Austriju, Italiju..
Svaka cast ;).
Očito zrak izvozimo.
Pa sta da se radi??? Predlozi majstore.
---uf lopovske manipulacije statistickim podacima... e hajd mi dragi onda lijepo pokazite izvoz iz 2008 i ovaj danas! mozemo mi imati 7% vise nego lani...ali to ne znaci da nije 40% manje nego 2 godine prije...i slicno! jedino sto se izvozi jeste OMLADINA! i hvala bogu neka je neka imaju gdje!
aj ne zaj*avaj, vidiš da je svaki dan sve bolji bolje
Izviz čega...omladine?
dok god bude veci omjer uvoza od izvoza nemamo se cemu nadati pare odlaze.To sto se izvozi su u 80% slucajeva repromaterijali,godtovi porizvodi se u manjini izvoze.
...da li bi ti meni vjerovao da izvoze najkvalitetnije drvo...prva klasa u recimo HR i SLO sa 1% marže zbog eto operativne razlike u cijeni...i to ne za pare nego za kompenzaciju! a sve to rade njihove kcerinske firme...koje u bosni sluze samo da se iz Hrvatske i Slovenije uveze smeće od robe...koje stvara u njihovim skladistima NEKURENTNU ZALIHU...sa dampiranim cijenama i abnormalnim kolicinama za trziste... cesto nekad dobijes robu za koju recimo nema kupca...recimo neki rezervni dijelovi za neke kamione koji vise nisu nigdje u funkciji! i za sve to dobiju DRVO KVALITET !... a inspekcije...haha...nista ih to ne interesuje!