Kraj priče?
180

HE Vranduk pod upitnikom: Strabag mora sve vratiti u prvobitno stanje i napustiti gradilište

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Sve izgrađeno na mjestu hidroelektrane Vranduk i radionica kompanije Strabag pada u vodu i to nakon odluke da ova kompanija mora sve vratiti u prvobitno stanje.

Razlog odluke leži u činjenici da je Evropska banka za obnovu i razvoj odlučila da je obustava radova i vraćanje na prvobitno stanje najbolje rješenje zbog toga što je Strabag izašao iz projekta, a Euro-asfalt i Končar nisu uspjeli promijeniti stavke ugovora kod EBRD-a i nastaviti radove.

Početkom februara prošle godine portal Klix.ba je pisao o tome da bi umjesto Strabaga u konzorcij s Končarom trebao bi ući Euro-Asfalt, a problem je predstavljala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je trebala dati dozvolu za promjenu izvođača radova.

Podsjećamo, kamen temeljac položen je u septembru 2016. godine, a ceremoniji su prisustvovali Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Denis Zvizdić. Tada je HE Vranduk predstavljen kao kapitalna investicija za razvoj hidropotencijala i simbol "velikog gradilišta".

Informaciju o odluci suda za Klix.ba potvrdio je predsjednik mjesne zajednice Vranduk Besim Begić koji je pojasnio da je ta odluka nastupila prije četiri dana.

Begić je u izjavi za Klix.ba kazao kako su male vjerovatnoće da će hidroelektrana ikada biti izgrađena u Vranduku nakon naređenja koje je dobio Strabag.

"Možemo reći da 70 posto hidroelektrane neće biti na ovoj lokaciji ikada. Strabag je dobio nalog da sklone sve s gradilišta i dovede ga u prvobitno stanje, nakon čega će uslijediti arbitraža, a šta će biti u sklopu toga, niko ne zna. Elektroprivreda je dala nalog da se napravi brana ispod kuća koje se nalaze nizvodno od radionice, izvrši nasip zemlje i sve dovede u prvobitno stanje. Mještani će ostale naknade tražiti putem suda", kazao je Begić.

Nezvanično, s dosadašnjim radovima Strabag je u minusu blizu 20-ak miliona KM, a u narednom periodu uslijedit će uklanjanje čeličnih šipova sveukupne težine blizu 310 tona.

Također, zbog sužavanja rijeke Bosne u Vranduku, podkopano je zemljište ispod kuća koje se nalaze nizvodno od radionice Strabaga zbog čega je uslijedila sanacija zemljišta.

Kako su informisali javnost i iz Ekološkog pokreta "Otpor" koji se godinama bori za zaštitu nacionalnog spomenika Vranduk, ukoliko Elektroprivreda ponovo BiH pokuša ponovo izgradnju HE Vranduk, trebat će dozvolu cijelog grada Zenice, čime ih obavezuje Arhuška konvencija i koja je iznad svih zakona u BiH.