Investicije
138

Ozvaničen početak radova na HE Vranduk, kapitalna investicija za razvoj hidropotencijala

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U mjestu Vranduk kod Zenice danas je svečano obilježen početak radova na izgradnji hidroelektrane Vranduk koja je prvi kapitalni objekat koji JP Elektroprivreda gradi u poslijeratnom periodu.

Nakon višegodišnjih priprema i prikupljanja potrebnih dozvola tender za izgradnju HE Vranduk dobio je konzorcij Strabag-Končar koji su danas zvanično krenuli sa radom na izgradnji HE Vranduk.

Izvršni direktor Elektroprivrede za kapitalne investicije Senad Salkić na otvorenju manifestacije je kazao kako je gradnja HE Vranduk investicija kojom bi se osigurala energetska stabilnost.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džinđić je u svome obraćanju istakao kako je manje od 50 posto iskorištenosti hidropotencijala u BiH.

"Ovo je prvi značajniji projekat koji Elektroprivrede realizira nakon višegodišnje pauze. Hidropotencijal naših rijeka nije dovoljno iskorišten, a korištenjem ovog potencijala je moguće proizvesti 22.000 gWh električne energije godišnje. Planovi se ne završavaju sa Vrandukom, imamo projekte koji će se još realizirati u budućnosti", istakao je Džinđić.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić je kazao kako je energetska nezavisnost od velikog značaja za BiH.

"Naša osnovna strategija jest očuvanje energetske nezavisnsoti. Zadovoljstvo mi je što je u FBiH završen ovaj korak, a imamo ih još pripremljenih. Ovdje želim pohvaliti Elektroprivredu koja je među najuspješnijim firmama i generator industrijskog napretka u BiH. Početak radova otvara nove investicijske poslove u BiH", izjavio je Novalić.

Ulaganje u obnovljive izvore energije

Obnovljivi izvori energije danas su najpopularniji u svijetu i težnja je BiH da poveća procenat korištenja ovog vida električne energije.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je u svome govoru kazao kako će HE Vranduk pomoći lokalnoj zajednici i pomoći na podizanju energetskih i ekonomskih parametara BiH.

"Svjesni smo potencijala kojim raspolaže BiH. Ovaj projekat će biti nova kockica u ekonomskom razvoju BiH. Svi parametri su u porastu i govore o ekonomskom razvoju BiH, a za to su zaslužne kompanije poput Elektroprivrede i Vlada. Izgradnja ovakvih projekata će povećati konkuretnost BiH u regionu", poručio je Zvizdić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ozvaničio je početak radova.

"Čini mi se da svi mi koji smo posvećeni BiH trebamo da predočimo da se vizije pretvore u akciju. Dosta je postignuto u proteklih nekoliko godina, među kojima i kontinuirani ekonomski rast i realizacija brojnih projekata. Pokrenuli smo BiH u pravom smjeru. Naredna godina treba biti obilježena masovnom izgradnjom infrastrukture. Ovo je samo jedan u nizu projekata koji će BiH pretvoriti u veliko gradilište", izjavio je Izetbegović.

On je dodao da je BiH spremna za brži razvij te čestitao investitorima na početku izgradnje HE Vranduk.

Nakon govora, uslijedio je obilazak gradilišta gdje su upoznali zvanice sa projektom izgradnje HE Vranduk.

Danas su u Zenici prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prijatelj projekta Fahrudin Radončić, premijer FBiH Fadil Novalić, ambasadori Republike Hrvatske i Austrije, predstavnici Zeničko-dobojskog kantona i gradske vlasti Zenice i brojni drugi.

Nova zapošljavanja

Podsjećamo, Javno preduzeće (JP) Elektroprivreda Bosne i Hercegovine potpisala je početkom godine ugovor s kompanijama Strabag AG Austrija i Končar - KET, vrijedan 112,3 miliona KM koji rade na gradnji. U prvim mjesecima ove godine izvršeni su pripremni radovi, a od sutra se kreće zvanično u izgradnju. Prema ugovoru, dogovoren je sistem "ključ u ruke", odnosno obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

HE Vranduk instalisane snage 19,6 MW će proizvoditi 100 GWh električne energije godišnje, čime će biti povećan udio proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora s ciljem smanjenja emisije CO2.

Izgradnja će omogućiti zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative, dok period eksploatacije objekta osigurava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelu koncesionih, vodnih i drugih vrsta naknada, višemilionske prihode lokalnoj zajednici i Federaciji BiH.

Ovaj projekat se finansira sredstvima JP Elektroprivreda BiH i kreditima Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Završetak radova planiran je za 11. novembar 2019. godine.